Franse economie vermijdt maar nipt een recessie, maar maakt dat nog uit?

De Franse economie groeide tijdens het tweede kwartaal met 0,5 procent, beter dan analisten hadden verwacht. Daarmee vermijdt het land in een technische recessie te belanden. Maar de vraag rijst of dat wel iets uitmaakt.

Analisten hadden verwacht dat de Franse economie maar met 0,2 procent zou groeien tijdens de periode april tot juni. Uiteindelijk kon een sterke export en een impuls vanuit de sterke toeristische sector dat cijfer toch nog opkrikken. 

Tijdens het eerste kwartaal tekende het land zelfs geen economische groei op, toen het groeicijfer 0 procent bedroeg tegenover het kwartaal ervoor. Dat zorgt er meteen voor dat Frankrijk maar net niet in een technische recessie is beland. Dat wordt door economen omschreven als een situatie waarin de economie van een land in twee opeenvolgende kwartalen krimpt

Consumenten zijn niet enthousiast

Dat Frankrijk zich technisch gezien niet in een recessie bevindt, is volgens economen niet per se een teken dat de economie gezond is. Het groeicijfer zou immers grotendeels te verklaren zijn door toerisme en recreatie, maar de vraag naar andere goederen en diensten is nog altijd niet denderend. 

Gilles Moëc, hoofdeconoom bij verzekeringsbank Axa, vertelt aan Financial Times dat de hoge inflatie en stijgende energieprijzen daartoe bijdragen. “We hebben weeral een kwartaal waarin de consumentenbestedingen zijn afgenomen. Dat duidt erop dat de genereuze fiscale maatregelen die zijn ingevoerd om de impact van hogere energieprijzen te beperken, er niet zijn in geslaagd om de afname van de reële inkomens en het consumentenvertrouwen volledig te compenseren.”

Daarbovenop voorspellen economen dat de Franse economie het in het komende half jaar nog slechter zal doen. Dan zou de inflatie een grotere impact beginnen hebben op de consumentenmarkt. Hoewel de inflatie in Frankrijk in juni ‘slechts’ 5,8 procent bedroeg, een stuk lager dan het Europese gemiddelde, zou de druk daarvan nog altijd doorwegen. Een recessie in Frankrijk, net als in de wijdere Eurozone, valt dus niet uit te sluiten.

Amper groei in de Eurozone

De Europese economie doet het tijdens het tweede kwartaal in het algemeen niet geweldig. Volgens Moëc zou het patroon dat zich in Frankrijk voordoet, ook van toepassing zijn op de wijdere economische regio. “De landen met een sterke toerisme-industrie – zoals Spanje – kunnen het misschien goed doen, maar voor landen in het Noorden zou het moeilijker kunnen zijn.” 

Economen waarschuwen ervoor dat de impact van de Russische invasie van buurland Oekraïne tijdens het tweede kwartaal schokgolven zou kunnen veroorzaken doorheen de hele Europese economie. 

De prijs van essentiële goederen zoals voedsel en brandstof zijn immers enorm hard gestegen en veel Europese landen kampen met inflatiecijfers van boven de 10 procent. 

(kg)

Meer