Nu Nord Stream geen optie meer is, importeert Duitsland ook gas uit Frankrijk: “Europese solidariteit”

Donderdag werd voor het eerst aardgas via een pijpleiding vanuit Frankrijk naar Duitsland gepompt in het kader van een overeenkomst die de twee landen afgelopen maand sloten. Ze  beloofden elkaar toen te helpen elkaars energievoorziening te verzekeren.

De Franse netbeheerder GRTgaz zei van start te zullen gaan met de export van een volume van zo’n 31 gigawattuur (GWh) aan gas per dag. Dat zal via een pijpleiding in de Moezelstreek gebeuren. Hoewel dat slechts 2 procent is van de volumes die Duitsland dagelijks verbruikt, is het geen verwaarloosbare hoeveelheid. GRTgaz liet wel al weten dat momenteel nog niet de maximumcapaciteit van 100 GWh wordt benut.

Frankrijk kan het zich veroorloven om aardgas te exporteren, omdat het land minder gevoelig is voor de grillen van het Kremlin dan Duitsland. Voor de oorlog importeerde de Bondsrepubliek immers zo’n 55 procent van zijn gas uit Rusland. Intussen is dat cijfers al gereduceerd naar 35 procent, meldt de BBC. Frankrijk daarentegen importeert het gros van zijn gas uit Noorwegen en uit andere landen via LNG-tankers.

Solidariteitsdeal

In september sloten Duitsland en Frankrijk een deal: Frankrijk zou gas naar Duitsland exporteren wanneer dat nodig is, terwijl Duitsland hetzelfde zou doen met elektriciteit. De Franse president Emmanuel Macron zei toen dat dit de “Europese solidariteit” aantoonde in tijden van crisis, volgens Reuters

Frankrijk, normaal gezien een netto-exporteur van energie, heeft het dit jaar moeilijk om voldoende elektriciteit te produceren. Dat komt omdat ruim de helft van de kerncentrales in het land momenteel zijn afgesloten voor onderhoud. Tijdens de zomer kwam daar nog een ongekende droogte bij, wat ervoor zorgde dat sommige reactoren geen rivierwater meer konden gebruiken om af te koelen. 

“Als we nu geen Europese solidariteit en een geïntegreerde, verenigde markt zouden hebben, zouden we ernstige problemen hebben”, zei de Franse president Emmanuel Macron woensdag, meldt de BBC.

Europese gasmarkt

Dat Europese landen elkaar moeten steunen, heeft alles te maken met de Russische invasie in Oekraïne. Sinds de oorlog begon, probeert Europa immers af te kicken van fossiele brandstoffen uit Rusland. De import van steenkolen is sinds augustus in de EU al verboden en binnenkort volgt ook een embargo op Russische olie.

Ook de import van aardgas daalt zienderogen. Europa probeert te compenseren voor de enorme hoeveelheden die de regio voordien uit Rusland haalde, door onder andere meer uit de VS, Algerije, Noorwegen, Azerbeidzjan en andere oorden te importeren. Dat verloopt echter niet zo gemakkelijk, omdat bepaalde infrastructuur moet worden bijgebouwd om meer gas over zee te vervoeren.

Intussen worstelt Europa met een ongeziene energiecrisis. Hoewel de gasvoorraden nu grotendeels gevuld zijn en het continent de komende winter waarschijnlijk zal overleven, bestaat de kans dat dit volgend jaar een stuk moeilijker zal verlopen. Om ervoor te zorgen dat de gasvoorraad volstaat, nemen veel Europese landen intussen maatregelen om de gasconsumptie terug te schroeven. 

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.