Impact embargo Russische olie voelen we al aan de pomp: benzineprijs schiet naar een recordhoogte

De Europese Unie wil tegen het eind van dit jaar ongeveer 90 procent van de huidige import van Russische olie weren. De impact van die beslissing voelen we nu al aan de pomp. De benzineprijs stijgt naar een nieuwe recordhoogte.

De lidstaten van de Europese Unie hebben maandagnacht een akkoord bereikt over een zesde sanctiepakket tegen Rusland. De opvallendste maatregel uit dat akkoord is het instellen van een embargo op Russische olie. In eerste instantie gaat het om een embargo op olie die via de zee wordt ingevoerd. In een tweede fase zullen Polen en Duitsland geen Russische olie meer invoeren via pijpleidingen. Op die manier wordt tegen het einde van het jaar 90 procent van de Russische olie-import geweerd.

Impact aan de pomp

Kort na de bekendmaking van het sanctiepakket schoot de olieprijs de hoogte in. Zo steeg de prijs van een vat Brent-olie dinsdagochtend met 1,88 procent tot 123,55 dollar per vat, het hoogste niveau sinds eind maart. Woensdagnamiddag ging zo’n vat over de toonbank voor net iets minder dan 118 dollar.

De impact van die prijsstijgingen laat zich donderdag al aan de pomp voelen. De FOD Economie laat weten dat de maximumprijs voor een liter benzine 95 (E10) met maar liefst 12,1 eurocent stijgt tot 2,138 euro, een recordprijs. Voor benzine 98 (E5) is er een stijging met liefst 18,3 cent per liter, tot maximaal 2,402 euro.

Ook huisbrandolie wordt donderdag opnieuw duurder. Voor bestellingen van meer dan 2.000 liter moet dan maximaal 1,3399 euro per liter betaald worden, een stijging met 5,18 eurocent. De recordprijs voor stookolie dateert van midden maart, toen maximaal 1,3908 euro pet liter betaald moest worden.

Wat brengt de (nabije) toekomst?

Warren Patterson, grondstoffenspecialist bij ING, verwacht dat de olieprijs door de Europese ban gedurende de rest van het jaar een stijgende trend zal vertonen. Hij heeft dan ook zijn prijsverwachtingen voor een vat Brent-olie voor de tweede helft van dit jaar verhoogd van 109 naar 122 dollar. Ook voor 2023 heeft hij zijn prognoses aangepast. De econoom gaat er nu van uit dat de olieprijs volgend jaar zal uitkomen op 99 dollar per vat. Voorheen was de verwachting 93 dollar.

“Onze prognoses voor 2023 zijn echter aan duidelijke opwaartse risico’s onderhevig, zoals mogelijke secundaire Amerikaanse sancties tegen Russische olie en sancties van de VS tegen Iran die in 2023 van kracht blijven”, voegt Patterson er wel aan toe.

Ondertussen moet Europa, en dus ook België, op zoek gaan naar andere oliebronnen. Energiespecialist Moniek de Jong (UGent) maakt zich alvast niet te veel zorgen over de bevoorrading. “Volgens het Europees statistiekbureau Eurostat komt 20 procent van de olie in België uit Rusland”, zei ze dinsdag aan VRT NWS. “Die hoeveelheid is zeker te vervangen, vooral uit het Midden-Oosten.”

De Jong verwacht dat de prijzen op korte termijn (verder) zullen stijgen. Volgens haar kan de overheid wel maatregelen nemen om het olieverbruik te doen dalen. “Bijvoorbeeld door het openbaar vervoer goedkoper te maken”, aldus de Jong.

(lb)

Meer