Olieprijs klimt naar hoogste peil in 2 maanden na Europees akkoord over importban op Russische olie

De prijs van een vat ruwe olie van het Brent-type schoot vandaag naar het hoogste punt in twee maanden. De hausse kwam er nadat Europese leiders een akkoord hadden bereikt om de import van Russische olieproducten die via tankers de Europese zeehavens binnenkomen, te bannen.

Waarom is dit belangrijk?

Ruwweg 36 procent van de Europese olie-import komt uit Rusland, een land dat een buitenproportionele rol speelt op de globale oliemarkt.
  • Brent ruwe olie, de wereldwijde referentieprijs, steeg deze ochtend met 1,88 procent tot 123,55 dollar per vat, het hoogste niveau sinds eind maart.
  • WTI ruwe olie, de Amerikaanse benchmark, klom 3,13 procent naar 118,64 dollar per vat, de hoogste prijs sinds begin maart.

Ban tegen het einde van het jaar

Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen hebben afgelopen nacht een akkoord aangekondigd over het EU-embargo op Russische olie tegen het einde van het jaar. Drie landen konden vrijstellingen krijgen. Het Russische zwarte goud dat via pijpleidingen in Europa arriveert, wordt ongemoeid gelaten.

Michel tweette dat het plan onmiddellijk 75 procent van de Russische olie-invoer zou treffen, en dat het tegen het einde van het jaar 90 procent van het aanbod zou bestrijken.

Uitzonderingsregeling

Het plan omvat een tijdelijke uitzonderingsregeling voor olie die via pijpleidingen uit Rusland aan Europa wordt geleverd. Die vrijstelling was een concessie van de andere lidstaten aan Hongarije, Slovakije en Tsjechië, Centraal-Europese landen die niet aan zee liggen en daarmee erg afhankelijk zijn van Russische olieleveringen via pijpleidingen.

Viktor Orbán, de nationaal-conservatieve Hongaarse premier die op goede voet staat met Russisch autocraat Vladimir Poetin, heeft hiermee een – tijdelijke – overwinning behaald. Hij was het die het felst protest aantekende tegen een directe ban van alle Russische olie; Hongarije haalt immers 65 procent van z’n olie (en 85 procent van z’n gas) uit het grootste land ter wereld.

“Nog steeds aanzienlijk”

“Hoewel de invoer via pijpleidingen niet in deze overeenkomst was opgenomen, is een embargo op de olie-import over zee nog steeds aanzienlijk, aangezien die goed is voor ongeveer twee derde van de olie-import van de EU uit Rusland”, schreef Vivek Dhar, grondstoffenanalist bij de Commonwealth Bank of Australia, in een door CNBC opgepikte nota.

Het verbod zou de onrust, die als een donkere wolk over een toch al krappe energiemarkt hangt, nog wat kunnen doen toenemen. Energiefacturen zijn wereldwijd bijzonder prijzig, wat in vele landen heeft bijgedragen tot een torenhoge inflatie.

China

De prijzen worden wellicht ook hoger gestuwd door versoepelingen van de hardvochtige coronamaatregelen in Chinese steden als Shanghai en Peking, wat het vooruitzicht op een aantrekkende vraag naar energie doet toenemen.

Intussen zal OPEC+, het kartel van olie-exporterende landen plus onder meer Rusland, naar verwachting vasthouden aan zijn oorspronkelijke plan van een bescheiden productieverhoging met 432.000 vaten per dag voor juli.

(am)

Meer