Frankrijk annuleert bestelling coronapillen van Merck

Frankrijk heeft de bestelling coronapillen van Merck geannuleerd na teleurstellende proefresultaten. Olivier Veran, de Franse minister van Volksgezondheid, hoopt dat zijn land de concurrerende pillen van Pfizer voor het einde van januari in ontvangst mag nemen.

Frankrijk is het eerste land dat publiekelijk verklaart dat het niet langer geïnteresseerd is in de coronapillen van Merck. De teleurstellende proefresultaten uit november liggen aan de basis van die beslissing. Daaruit bleek dat het geneesmiddel het aantal ziekenhuisopnamen en sterfgevallen bij hoogrisicopatiënten met 30 procent doet dalen. Ter vergelijking: bij de concurrerende pil van Pfizer is er sprake van een doeltreffendheid van 90 procent.

Bestelling bij Pfizer

Een woordvoerder van Merck zei dat de geplande aankoop niet doorging nadat de Franse gezondheidsautoriteit eerder deze maand weigerde de pil goed te keuren. Frankrijk had een vroege bestelling geplaatst voor 50.000 doses van het geneesmiddel molnupiravir. “De annulering zou geen kosten met zich meebrengen”, zei Veran in een interview met BFM TV.

De minister hoopt nog voor het einde van januari de pillen van Pfizer in ontvangst te mogen nemen.”Frankrijk staat op de lijst om het voor eind januari te krijgen”, vervolgde Veran. “Er is nog niet besloten of het geneesmiddel zomaar te verkrijgen zal zijn bij de apotheker.”

Goedkeuring EMA

Merck zei wel dat het blijft samenwerken met het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) aan de herziening van de regelgeving voor het geneesmiddel. Het bedrijf heeft overeenkomsten gesloten om de pil in meer dan dertig landen te leveren of te verkopen en heeft het product intussen naar twaalf landen verscheept.

Het middel van Merck heeft een voorlopige goedkeuring van het Europees Geneesmiddelenagentschap op zak. Hetzelfde geldt voor de pil van Pfizer. Vorige week liet België weten dat het een beperkt volume van de pillen van molnupiravir heeft gekocht. “We hebben molnupiravir besteld en het zal in eerste instantie gebruikt worden in een klinische studie”, zei Wendy Lee, woordvoerder van FOD Volksgezondheid. “We zitten echt nog in het prille begin. Er moeten nog heel wat stappen doorlopen worden.”

(am)

Meer