Parijs roept zijn ambassadeur in Rome terug: Macron in vendetta met Salvini en Di Maio

Komt het nog goed tussen de Franse regering en president Emmanuel Macron, en de Italiaanse ploeg van vicepremiers  Matteo Salvini van Lega en Luigi Di Maio van de Vijfsterrenbeweging? Die laatste twee daagden de Fransen zodanig uit, door zoete broodjes met de gele hesjes te komen bakken, dat Frankrijk nu zelfs z’n ambassadeur uit Rome terughaalt.

Maar Emmanuel Macron kon blijkbaar niet anders, hij wilde de Franse boosheid duidelijk onderstrepen. En dus roept Frankrijk voor het eerst sinds 1940 haar ambassadeur terug, toen er oorlog uitbrak tussen Mussolini en de Fransen.

Vraag is daarbij of de Fransen geen garen spinnen uit een stevig oorlogje met de Italianen: het is altijd mooi als je voor je eigen achterban de spierballen kan laten rollen. Dat geldt voor Macron, maar evengoed voor het duo Di Maio en Salvini.

© epa

De Lega en de Vijfsterrenbeweging: anti-Europees aan linker- en rechterzijde

Die twee zijn wat het buitenbeentje in Europa: de Lega van Salvini is een extreem-rechtse partij, die herboren is uit de separatistische Lega Nord in Italië. Ze zijn keihard over migratie, en hebben geen hoge pet op van de EU. De Vijfsterrenbeweging van Di Maio is nog een vreemder beest: links, maar even anti-Europees en anti-establishment als de Lega. Beiden hebben duidelijk nood aan vijanden. En als die binnen Italië niet gevonden worden, dan maar daarbuiten.

Met Macron botert het al lang niet meer. De Italianen hebben haast evenveel inwoners als de Fransen, maar Macron gedraagt zich alsof hij leider van Europa is, samen met de Duitse kanselier Angela Merkel. “Wij gaan die arrogante kwast eens een lesje leren”, dat is duidelijk de houding van Di Maio en Salvini.

Gele hesjes

De twee populisten steunen al wekenlang de gele hesjes, die ze als een verlengstuk zien van hun eigen electorale bewegingen: tegen de status quo van het establishment. Daarbij aarzelden beiden niet om Macron te schofferen. “Frankrijk is bezig Afrika te verarmen, te koloniseren, en de migratiecrisis erger te maken” zo stelde Di Maio fel eind januari. Het migratiepact, dat in België de regering deed vallen, bracht Italië op ramkoers met Frankrijk: de Italianen dachten er niet aan dat VN-verdrag te tekenen, Macron was een grote voorstander van dat pact.

Salvini is minstens even fel over Macron. Op z’n Facebook postte hij doodleuk het volgende: “Hopelijk raken de Fransen verlost van hun verschrikkelijke president. Op 26 mei hebben ze de kans om hun toekomst, hun lot en hun trots, die slecht vertegenwoordigd worden door iemand als Emmanuel Macron, opnieuw in handen te nemen.”

En deze week was er dan het tripje naar Frankrijk van Di Maio, die de druppel was voor Macron. Di Maio ging woensdag, nota bene in Macron z’n achtertuin, samenzitten met een delegatie van de gilets jaunes, die in mei willen met een partij deelnemen aan de Europese verkiezingen. “De wind van verandering is de Alpen overgestoken”, tweette hij, met een foto naast de gele hesjes.

Italië en de EU

Er komt ook stevigere kritiek over een juridische kwestie. Frankrijk weigert immers 15 Italianen uit te leveren die gezocht worden voor terrorisme in de jaren ’80. Toen ging het om politiek gemotiveerde aanslagen. Italië eist dat de Fransen de 15 uitleveren.

De maat was dus vol: de Franse ambassadeur in Rome mocht het impressionante Pallazo Farnese beginnen leegmaken. Frankrijk trekt z’n ambassadeur terug, als diplomatiek protest. Maar de vraag is of daarmee de vete stopt.

Want beiden hebben, in de aanloop naar 26 mei, wel wat te winnen met die oorlog. Een externe vijand is altijd handig om te hebben, zo schaart de bevolking zich achter de leider, als de strijd maar fel genoeg is. En beiden hebben wel grote redenen om zich zorgen te maken. De Franse leider zit diep in de penarie over de gele hesjes, en het breed ongenoegen dat leeft in Frankrijk door het gebrek aan stijging van de welvaart.

De Italianen zitten economisch nog meer in de problemen: de economie dreigt in recessie te gaan, en de Italiaanse begroting is een ramp. Dat brengt hen dan weer in grote problemen met de Europese Commissie, die niet zomaar een zoveelste begroting in rode cijfers zal aanvaarden.

Het kan dus best dat het conflict de komende maanden nog verder escaleert. In een Europese Unie die volop bezig is met de Brexit, gaan de Italianen en Fransen dus voor nog een brandje zorgen. Je zou voor minder wat pessimistisch worden over de toekomst van de EU.

BonusFrankrijk vs. Italië of de 5 treden van de diplomatieke escalatieladder

Frankrijk roept zijn ambassadeur in Italië terug naar Parijs. Is die Franse maatregel ernstig?

Kijk even naar de diplomatieke escalatieladder. Die bevat 5 treden:

1. Je ontbiedt de ambassadeur van het andere land.

2. Je roept je eigen ambassadeur terug.

3. Je zegt handelsmissies af. (Dat raakt het bedrijfsleven van het land.)

4. Je zegt politieke bezoeken af. (“Een staatshoofd dat afzegt, dat maakt indruk.”)

5. Je kondigt sancties af.

[De meeste van deze maatregelen hebben ook negatieve gevolgen voor het eigen land.]

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20