Frankrijk achterna? Di Rupo wil sterkere maatregelen ‘richting een grotere lockdown’

De coronamaatregelen gaan nog niet ver genoeg. Dat liet Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) woensdag verstaan, in de aanloop naar een nieuw Overlegcomité deze namiddag. In Frankrijk lijkt een nieuwe lockdown intussen in de maak.

Als het regent in Parijs, druppelt het in Brussel. De boutade passeerde al verschillende keren de revue tijdens deze coronapandemie, maar ze komt toch weer eens van pas. Terwijl de Franse regering plannen heeft om woensdagavond een nieuwe nationale lockdown af te kondigen, ziet ook Waals minister-president Elio Di Rupo heil in een nieuwe ‘confinement’.

‘Wij menen dat er in de loop van de komende dagen sterkere maatregelen moeten komen, richting een grotere lockdown’, stelde Di Rupo tijdens een debat over de coronacrisis in het Waals parlement. Hij herinnerde eraan dat Wallonië zijn verantwoordelijkheid heeft genomen en bijkomende maatregelen heeft genomen na het Overlegcomité van vorige vrijdag.

Confinement élargi

Woensdagnamiddag verzamelen de federale regering en de deelstaatregeringen tijdens een nieuw Overlegcomité, volgend op de extra maatregelen die Vlaanderen dinsdag aankondigde. Er werd beslist om de cultuur- en sportsector stil te leggen vanaf vrijdagavond, wat dan weer kritiek deed ontstaan dat de Vlaamse regering talmt met verstrengingen. ‘Te vroeg, te laat. Het is altijd iets’, reageerde Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) daarop.

Het is nog onduidelijk welke eisen richting een ‘confinement élargi’ de Waalse regering precies zal vragen. ‘In een ideale wereld zou het beter zijn samen te communiceren. Maar we leven niet in een ideale wereld en we hebben onze verantwoordelijkheid genomen’, aldus Di Rupo, die straks digitaal vergadert met premier Alexander De Croo (Open Vld) en de andere minister-presidenten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20