“Frankfurt herbergt meeste Bitcoin-nodes ter wereld”: heeft de ECB daar iets mee te maken?

In het financiële hart van Europa, de Duitse stad Frankfurt, draaien wereldwijd de meeste Bitcoin-nodes, zo blijkt uit onderzoek van het dataplatform Bitnodes. Nodes of ‘knooppunten’ zijn, kort gezegd, computers waarop de software van Bitcoin in bedrijf is. Samen vormen alle nodes het blockchainnetwerk.

Waarom is dit belangrijk?

“Een Ponzifraude”, “een val”, “een illusie”. In een toespraak aan Columbia University in New York haalde ECB-directielid Fabio Panetta vorig jaar nog uit naar de wereld van Bitcoin, Ether en andere cryptomunten. De speech van de Italiaanse econoom geeft inzicht in hoe Frankfurt naar de cryptomarkt kijkt, en dat staat haaks op het beeld dat door het onderzoek van BitNodes wordt geschetst.

De cijfers:

  • In totaal kent het Bitcoin-netwerk ruim 43.706 openbare nodes, gedistribueerd over 134 landen.
  • De VS herbergen 9.999 (30,53 procent) van die nodes, terwijl Duitsland op plek twee staat met 4.529 (13,83 procent) exemplaren.
Bron: BitNodes
  • Maar: als je naar individuele steden kijkt (zie afbeelding hierboven), dan is Frankfurt dus koploper. Bijna 2 procent van alle nodes (652 stuks) zijn actief in die stad, die ook de hoofdkantoren van de Europese Centrale Bank (ECB) huisvest.
    • Dat laatste doet crypto-auteur Raphael Schoen de volgende ondeugende vraag tweeten: “Wat als ECB-werknemers vanuit hun gezellige kantoren BTC-nodes runnen?”

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20