François Fornieri incasseert 2,25 miljoen euro met de verkoop van nieuwe pakketten Mithra-aandelen

De oprichter en hoofdaandeelhouder van het Luikse farmaceutische bedrijf lijkt een plotse passie voor de beurs te hebben. François Fornieri werd in het verleden zelden vermeld in het officiële register van de verrichtingen van de bestuurders, maar verschijnt er nu met (zeer) regelmatige intervallen. De Waalse zakenman wordt door justitie onderzocht in verband met een beursmisdrijf en is al twee maanden bezig met het van de hand doen van aandelen.

Het is een echte beurssoap. De dag na het bericht dat Fornieri een kleine 60.000 aandelen van Mithra heeft verkocht voor zo’n 1,39 miljoen euro, zijn er al nieuwe transacties van de man gepubliceerd in het register van de FSMA.

Het ziet ernaar uit dat Fornieri zijn verkooppositie handhaaft met betrekking tot de aandelen van het Waalse farmabedrijf, dat hij mee heeft opgericht en waarvan hij nog steeds een niet-uitvoerende bestuurder is. Hij rondde tussen 23 en 31 mei zeven verkooptransacties af.

De prijzen die hij voor die aandelen kreeg, schommelen tussen 23,35 en 23,73 euro per eenheid. Het geheel van de verkochte pakketten vertegenwoordigt een totaal van 91.500 Mithra-aandelen en een gecumuleerd bedrag van 2,25 miljoen euro.

Ongewone frequentie

De Luikse ondernemer is gewoonlijk niet zo actief op de beurs. In 2020 was hij slechts tien keer actief op de aandelenmarkten. Nu lijken de beurstransacties elkaar vlotjes op te volgen. ‘Om cash vrij te maken om andere projecten te financieren en zijn portefeuille te diversifiëren’, laat Fornieri weten. Sinds 1 april heeft hij dus meer dan 12 miljoen euro geïnd door zijn aandelen te verkopen.

Overzicht transacties leidinggevenden – Bron FSMA

De timing van deze plotselinge activiteit op de aandelenmarkt roept vragen op. Allereerst wat betreft het effect op de koers van het Mithra-aandeel. Moeten wij vrezen voor een ‘Fornieri-effect’ en zien we daar het begin van in in de laatste verbuigingen van de prijscurve?

Of moeten we het zien als een mogelijk signaal van opwaarts potentieel, aangezien de goede berichten voor het bedrijf elkaar leken op te volgen? In financiële kringen wordt vaak gezegd dat je weet waarom een (ex-)CEO koopt, maar dat je moet gissen waarom hij echt verkoopt.

De Luikse zakenman heeft nog voldoende aandelen om van de hand te doen. Begin deze maand had hij nog 27 procent van het kapitaal in handen. Het beloningsbeleid van Mithra heeft hem in staat gesteld om op 6 mei 1,2 miljoen warrants te gebruiken, waardoor een gelijk aantal aandelen werd vrijgegeven tegen een gereduceerde prijs van 3,42 euro. De aandeelhouder-oprichter zou nog steeds tientallen miljoenen kunnen verdienen door alleen maar gebruik te maken van deze financiële producten.

Juridische problemen

Natuurlijk roept de timing die François Fornieri heeft gekozen om zijn rechten te gebruiken vragen op. Voor de goede orde, hij werd eind april aangeklaagd wegens handel met voorkennis, tegen de achtergrond van vermoedens van witwassen.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20