Fossielvrij energiesysteem bespaart de wereld minstens 12 biljoen dollar

De transitie naar een koolstofarm energiesysteem kan de wereld bijzonder veel geld besparen. Ten minste 12 biljoen dollar, om precies te zien. Dat berekenden onderzoekers van Oxford University.

Ze publiceerden erover in het wetenschappelijke tijdschrift Joule. Het onderzoek beschrijft een win-win-win-situatie. De transitie naar een bijna volledig duurzaam energiesysteem zorgt voor lagere energiekosten, meer beschikbare energie in de wereldwijde economie én toegang tot energie voor meer mensen.

Dalende kosten voor groene energie

De besparing van ten minste 12 biljoen dollar (inmiddels gelijk aan 12 biljoen euro) slaat uitsluitend op de economische aspecten van de verschillende energie-technologieën. De kosten die gepaard kunnen gaan met klimaatverandering en klimaatadaptatie (en die door de energietransitie voorkomen kunnen worden) werden niet meegenomen in de berekeningen. Met andere woorden: de financiële winst door de energietransitie kan dus veel hoger uitvallen.

“Er bestaat een wijdverbreide misvatting dat de overstap op groene energie pijnlijk en kostbaar zal zijn. Dat is gewoon niet waar”, zegt Doyne Farmer, professor aan de Universiteit van Oxford. “De kosten voor hernieuwbare energie dalen al decennia en vallen in veel situaties al lager uit dan die voor fossiele brandstoffen. Ons onderzoek laat zien dat die trend zich de aankomende jaren gewoon doorzet. Sterker nog: hoe sneller de energietransitie, hoe sneller de kosten van duurzame energie-technologieën dalen.”

Energietransitie versnellen

In het onderzoek werd de financiële kant van duizenden energietransitie-scenario’s en -modellen geanalyseerd en met elkaar vergeleken. De onderzoekers concludeerden dat in bijna alle voorspellingen van de afgelopen decennia, de kosten van duurzame energie bijna altijd overschat werden. Onderzoekers van Oxford University vergeleken die voorspellingen met decennia aan historische data over duurzame energie-technologieën. Zo gebruikten ze 45 jaar aan data over zonne-energiekosten, 37 jaar aan data over windenergie-kosten en 25 jaar aan data over batterijtechnologie.

De conclusie die zij aan de hand van deze data trokken: de kans dat de kostendaling van duurzame energie-technologieën doorzet is nu zo hoog, dat het ook vanuit financieel oogpunt slim is om de energietransitie zo snel mogelijk door te zetten.

Goed voor de planeet én de portemonnee

“Vroegere energiemodellen voorspelden te hoge kosten voor de energietransitie. Dat weerhield bedrijven om te investeren in de energietransitie en maakten overheden nerveus over het formuleren van beleid”, zegt Rupert Way, hoofdauteur van het onderzoek. “Ons onderzoek laat zien dat de opschaling van groene energie-technologieën juist bijzonder rendabel zal zijn. De energietransitie versnellen is dus niet alleen goed voor onze planeet, maar ook voor onze portemonnee.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20