Forse stijging aantal valse Facebookprofielen

Facebook heeft dit jaar al 5,4 miljard valse profielen opgedoekt. Een flinke stijging tegenover 2018, toen de sociale netwerksite er nog 3,3 miljard verwijderde.

Het ziet ernaar uit dat er in 2019 bijna dubbel zoveel valse Facebookprofielen zullen verwijderd zijn als in 2018. Facebook heeft dit jaar al 5,4 miljard fake accounts opgedoekt, en het jaar is nog niet om. Daarnaast zijn er nog miljoenen die nog niet gedetecteerd zijn. Dat zegt het techbedrijf zelf in zijn transparantierapport dat het onlangs lanceerde.

In het begin van het jaar piekte het aantal valse accounts. Tussen januari en maart heeft Facebook er 2 miljard verwijderd. De volgende drie maanden ging dat cijfer omlaag, volgens Facebook omdat het effectiever valse profielen blokkeerde. Maar tussen juli en september steeg het aantal weer, toen werden 1,7 miljard valse profielen gedetecteerd.

Mark Zuckerberg minimaliseert het probleem. ‘Dat die cijfers zo hoog zijn, wil niet zeggen dat we meer schadelijke content hebben’, zegt hij. ‘Het wil gewoon zeggen dat we harder ons best doen om de content te detecteren.’

Adverteerders willen transparantie

Facebook schat dat ongeveer 5 procent van de 2,5 miljard gebruikers fake accounts hebben. Een precies percentage kunnen ze er niet op plakken, omdat de detectie zo moeilijk verloopt.

Maar deze schatting wordt in vraag gesteld. Een vroegere Harvard-klasgenoot van Mark Zuckerberg overhandigde in januari 2019 een dossier aan het Britse parlement waarin hij beargumenteerde dat de helft van Facebookgebruikers een fake profiel heeft. Volgens Brian Wieser, reclame-analist bij mediabureau GroupM, ligt dit percentage eerder op 20 procent.

De onzekerheid over het aantal fake profielen is adverteerders een doorn in het oog, net zoals het gebrek aan transparantie over de detectie ervan. Adverteerders zijn al lang vragende partij om een onafhankelijke externe speler in te schakelen om de profielen te verifiëren.

Lees ook:
Facebook steekt tandje bij in strijd tegen desinformatie bij verkiezingen
Facebook gaat kinderen beter beschermen na invoering end-to-end-encryptie
Overheden verzetten zich tegen encryptieplannen Facebook

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20