Formule 1-teams willen weer meer geld mogen uitgeven door stijgende kosten; onderhandelingen over budgetplafond

De teams uit de Formule 1 willen dat het pas ingevoerde kostenplafond opgetrokken wordt. Volgens hen is het door de gestegen energiekosten en de inflatie onhaalbaar om onder de vastgestelde limiet te blijven. Komend weekend staat er daarom in Oostenrijk een bijeenkomst gepland met de FIA ​​Formula One-commissie. Een nieuw akkoord zou wel nog niet voor direct zijn.

Omdat de Formule 1 al jarenlang door drie teams – Mercedes, Ferrari en Red Bull – gedomineerd wordt, besloot de FIA en de F1-autoriteiten in te grijpen. De coronacrisis had bij heel wat kleinere ploegen voor financiële moeilijkheden gezorgd, terwijl de drie topteams jaar na jaar meer geld spendeerden.

Budgetplafond

Om die oneerlijke concurrentie de wereld uit te helpen, besloot de Formule 1 een budgetplafond in te stellen. Tijdens het seizoen 2021 mochten teams maximaal 145 miljoen dollar (143 miljoen euro) uitgeven. Er werd ook gedetailleerd vastgelegd welke kosten binnen dat budget vielen en welke niet. De komende jaren zou er telkens nog eens 5 miljoen dollar van dat kostenplafond afgaan.

Het systeem leek alvast zijn doel niet te missen. De competitie is dit jaar – mede door enkele andere nieuwe regels – spannender dan ooit. En bovendien tonen enkele nieuwe autoconstructeurs interesse om hun (her)intrede te maken in de sport.

De straffen voor het overtreden van de regels zijn dan ook zeer streng. Bij een kleine, eenmalige overtreding kan je er als F1-team vanaf komen met een boete. Een grote overtreding, of een herhaling, kan je daarentegen punten in het kampioenschap kosten of zelfs een (tijdelijke) schorsing.

Gestegen kosten

Vorig maand begonnen enkele teams echter een noodkreet uit te slaan. De wereldwijde economische crisis, de inflatie en de gestegen brandstofkosten zouden het onmogelijk maken om het seizoen vol te maken zonder extra kosten. Voglens Mercedes F1-baas en mede-eigenaar Toto Wolff zijn de energiekosten van de fabriek van zijn ploeg en de transportkosten elk met zo’n 4 miljoen pond (4,7 miljoen euro) gestegen. Dat is meer dan een verdubbeling van wat ze daarvoor vorig jaar betaalden.

Red Bulls topman Christian Horner schatte dat maar liefst zeven team over hun budget zouden gaan dit seizoen. Ook andere ploegen, zoals McLaren en Mercedes, kwamen met diezelfde mededeling.

Williams F1 Team, een van de armste ploegen in de Formule 1, liep zelfs al tegen een eerste boete aan. Dat was echter niet omdat ze te veel hadden uitgegeven, maar omdat hun administratie niet in orde was.

Meeting tijdens GP Oostenrijk

Om al die problemen aan te pakken, komen de verschillende teamafgevaardigden komend weekend tijdens GP van Oostenrijk samen. “Ik weet zeker dat we een compromis zullen vinden dat voor ons allemaal werkt”, zei Williams-teambaas Jost Capito daarover aan Reuters. Andreas Seidl van McLaren hoopt dan weer op een “oplossing in het belang van de sport”.

“Het zal interessant zijn om te zien wat de FIA ​​presenteert. Ze hebben duidelijk beloofd bij ons terug te komen met een voorstel, dus we zullen met belangstelling luisteren om te zien wat er op tafel komt”, zei Christian Horner van Red Bull.

Meer