Formule 1 is na drie jaar opnieuw winstgevend

De autorace Formule 1 heeft het voorbije jaar opnieuw winst gemaakt. Daarmee kon een periode van drie verliesjaren op rij worden afgesloten. Aan de deelnemende teams kon bovendien een bedrag van meer dan 1 miljard dollar worden uitgekeerd. Dat heeft Chase Carey, CEO van de Formula One Group, gezegd.

Formula One Group boekte het voorbije jaar een omzet van ruim 2,02 miljard dollar, tegenover nagenoeg 1,83 miljard dollar inkomsten het jaar voordien. Het bedrijf boekte echter ook een winst van 17 miljoen dollar.

Daarmee kon voor de eerste keer in drie jaar tijd opnieuw een positief resultaat worden gemeld. Drie jaar geleden boekten de races immers een verlies van 37 miljoen dollar. Een jaar later was dat negatieve resultaat zelfs voort opgelopen tot 68 miljoen dollar.

Investeringen

Het Amerikaanse mediaconcern Liberty Global, het moederbedrijf van Formula One, schreef die verliezen toe aan een reeks belangrijke investeringen die de voorbije jaren in de sport zijn gedaan. Daarbij werden onder meer belangrijke budgetten gereserveerd voor digitale activiteiten. Liberty Global nam Formula One drie jaar geleden over van investeerder CVC Capital Partners en Bernie Ecclestone.

De omzetgroei heeft er ook voor gezorgd dat de inkomens van de deelnemende teams voor de eerste keer in drie jaar opnieuw zijn gestegen. Vier jaar geleden konden de renstallen onder elkaar een bedrag van 966 miljoen dollar verdelen.

Die vergoedingen daalden de twee daaropvolgende jaren echter achtereenvolgens tot 919 miljoen dollar en 913 miljoen dollar. Vorig jaar was er echter een som van meer dan 1,01 miljard dollar beschikbaar.

Zeventig

De terugkeer naar winstgevendheid vorig jaar was volgens Carey aan diverse posten te danken. Hij maakt daarbij gewag van grotere inkomsten van televisiegelden en sponsoring, die respectievelijk 38 procent en 15 procent van de totale omzet vertegenwoordigen.

De vergoedingen die Formule One van de organisatoren van de individuele races ontvangt, kenden echter een daling. Die post heeft een aandeel van ongeveer 30 procent in de totale jaaromzet. Omdat de kalender dit jaar één extra race omvat tegenover vorig seizoen zullen ook die inkomsten wellicht opnieuw een groei laten optekenen.

Daarnaast ontving Formula One ook hogere vergoedingen van de organisatoren van de individuele races. Dat pakket vertegenwoordigde 30 procent van de totale inkomsten. Carey benadrukt voorts dat de inkomsten uit digitale media ook een stijging lieten optekenen, net als de verkoop van uitrusting en onderdelen aan de teams in Formule 2 en Formule 3.

De twintig wedstrijden van Formule 1 werden het voorbije jaar in totaal door 4,2 miljoen mensen bijgewoond. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover het jaar voordien. Op sociale media telde de sport 24,9 miljoen volgelingen. Dat was een groei met 33 procent. Het totale televisiepubliek liep met 9 procent op tot 1,9 miljard kijkers.

Meer
Auto