Flamboyante Japanse miljardair moet voor trip met SpaceX nog 4 miljoen inkomstenbelasting betalen

De Japanse miljardair Yusaku Maezawa, die wel vaker een stunt uithaalt op sociale media, moet de Japanse overheid nog 4 miljoen euro. En dat terwijl hij geboekt staat op de eerste commerciële maanvlucht met SpaceX. Het prijskaartje daarvan is onbekend.

De kans is vrij klein dat u nog nooit van Yusaka Maezawa heeft gehoord. De Japanse online retailbaas komt wel vaker in het nieuws met grootste ideeën. Zo wordt hij de eerste betalende ruimtepassagier die met SpaceX naar de maan gaat. Maar eerst wordt hij met de voetjes op de grond gezet. Hij heeft namelijk nog een openstaande factuur bij de Japanse inkomstenbelasting.

4 miljoen dollar

Een Japanse krant kon documenten inkijken waarin staat dat Maezawa een achterstal van drie jaar heeft. Het totale eindbedrag cirkelt rond de 500 miljoen Japanse yen oftewel een slordige 4 miljoen euro. Maezawa zou onder andere zijn persoonlijke jet zijn vergeten aan te geven.

Maezawa verdedigde zichzelf op Twitter, waar hij al even omnipresent is als zijn ruimtemaatje Elon Musk. Zo staat er nu te lezen dat hij hoopte dat hij in een land leefde ‘waarin hij rustig zou kunnen zijn en zeker kan weten dat zijn geheimen niet worden gelekt aan individuen of media’.

‘Ik zal niet weglopen of me verbergen en ik zal mijn uiterste best doen om mijn belastingen te betalen, zodra u mij uitlegt hoe we met de situatie moeten omgaan. Dus zorg alstublieft voor een efficiënt gebruik van mijn belastinggeld’, klonk het ietwat bitsig op Twitter. Waarna hij er fijntjes op wees dat de Japanse krant zijn naam verkeerd had geschreven.

Ruimte-affaires

Maezawa is een behoorlijke figuur in Japan. Hij hield er een rij publieke affaires met Japanse supersterretjes op na, was er lid van een punkrockband en stampte nadien een retailimperium uit de grond dat hij vervolgens verkocht.

Internationaal trok Maezawa de aandacht nadat hij inging op het aanbod van Elon Musk om een retourtje naar de maan te maken. Hij organiseerde ook meteen een reality-datingshow om zijn soulmate mee naar de maan te nemen, maar gelastte die later af.

De trip, die gepland staat voor 2024, heeft een zwaar prijskaartje. Hoeveel Maezawa precies betaalde, is niet duidelijk. Musk wou enkel kwijt dat het om een ‘significant’ percentage van de bouwkosten van de raket gaat. De productiekosten daarvan worden geschat op 5 miljard dollar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20