Finland krijgt wellicht een cluster voor recyclage van batterijen. Het Duitse chemieconcern BASF heeft een akkoord gesloten met potentiële partners Fortum en Norilsk Nickel om het project op te zetten. Het initiatief zou moeten helpen om rond batterijen voor elektrische batterijen een gesloten economische sector uit te bouwen.
De partners in het project willen uit gebruikte batterijen immers waardevolle metalen recupereren. De cluster zou worden ingeplant op een site naast het complex van het Russische concern Norilsk Nickel in Harjavalta, een stad met ruim zevenduizend inwoners in het zuidwesten van Finland.
Superieur recuperatiegehalte
‘Door de recyclage van waardevolle metalen uit batterijen kan de ecologische voetafdruk van de elektrische wagen nog gevoelig worden verkleind,’ verduidelijkt Tero Holländer, hoofd business development bij het Finse energieconcern Fortum. ‘Op die manier kan een aanvulling worden gegarandeerd op de traditionele winning van grondstoffen zoals kobalt, nikkel en andere belangrijke metalen.’
Holländer wijst er daarbij op dat Fortum voor het project beroep kan doen op de expertise van dochteronderneming Crisolteq. Die heeft immers een procédé ontwikkeld voor een efficiëntere recuperatie van waardevolle metalen uit lithium-ionbatterijen,’ verduidelijkt hij. ‘De huidige technologieën realiseren meestal een recuperatie van 50 procent. Crisolteq kan dat niveau echter tot meer dan 80 procent opvoeren.’
De initiatiefnemers betogen tevens dat de site in Harjavalta de ecologische impact nog verder zal kunnen beperken. Het recyclage-proces zal immers gebruik kunnen maken van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen.
Verwerkingsfabriek
BASF wil de herwonnen grondstoffen gebruiken in de verwerkingsfabriek voor batterij-materialen die het Duits concern in Harjavalta wil opstarten. Ook in Duitsland zal het concern met een batterij-productie van start gaan. BASF wil in die sector een wereldwijd leidinggevende positie uitbouwen.
Joni Hautojärvi, directeur van Nornickel Harjavalta, wijst erop dat het initiatief de mogelijkheid zal bieden om een duurzame productie te garanderen voor twee van de meest belangrijke metalen die bij de fabricage van lithium-ionbatterijen noodzakelijk zijn. Bovendien kan het project een mogelijke productschaarste kunnen helpen vermijden.
Experts wijzen erop dat in Europa verschillende partijen zich op de recyclage van afgeschreven batterijen willen toeleggen. ‘Eind dit decennium zullen wereldwijd meer dan 1,2 miljoen ton afgeschreven lithium-ionbatterijen worden gerecycleerd,’ aldus consulent Circular Energy Storage. ‘Dat komt ongeveer overeen met de helft van de huidige wereldwijde lithium-markt en een kwart van de actuele kobaltproductie.’