Total en Opel gaan samen Europese fabrieken voor autobatterijen bouwen

Het Franse energieconcern Total heeft met de Duitse autobouwer Opel een akkoord gesloten voor een gezamenlijke investeringen in de bouw van batterijfabrieken voor elektrische wagens. Dat hebben de twee bedrijven aangekondigd.

Rekening wordt gehouden met een investering van ongeveer 5 miljard euro. Daarbij is een bedrag van 1,3 miljard dollar aangebracht door de Duitse en Franse regeringen en de Europese Unie.

Pilootfabriek

Voor het initiatief heeft Saft, een dochterbedrijf van Total dat gespecialiseerd is in energie-opslag, met Opel de joint-venture Automotive Cell Company opgezet. De fabriek zou een maximale capaciteit van 48 gigawattuur kunnen aanbieden.

In eerste instantie wordt begin volgend jaar een pilootfabriek geopend. Daar zal een team van tweehonderd experts de mogelijkheden van de batterij-productie moeten onderzoeken. Gebaseerd op de resultaten van dat initiatief, zal een definitieve beslissing volgen over een investering in een fabriek met een capaciteit van 8 gigawattuur in het noorden van Frankrijk.

Die fabriek zou nadien worden opgewaardeerd tot een capaciteit van 24 gigawattuur. Tegen eind dit decennium zou vervolgens in Duitsland een fabriek met eenzelfde capaciteit worden gebouwd. De joint-venture zou uiteindelijk een productie van één miljoen batterijen per jaar willen realiseren. Daarmee zou het bedrijf tussen 10 procent en 15 procent van de Europese markt kunnen bedienen.

Interesse

De Europese batterijproductie kan zich in een toenemende interesse verheugen. Vorige maand maakte de Europese Unie bekend een budget van 3,2 miljard euro te reserveren voor de ontwikkeling van batterijtechnologieën. Ook in Groot-Brittannië heeft de regering de batterij-productie een prioriteit genoemd.

Ook een brede reeks bedrijven willen in Europese batterij-projecten investeren. Tesla heeft in de buurt van de Berlijnse hoofdstad een terrein gekocht voor de bouw van zijn vierde Gigafactory.

Amperex Technology zou na een akkoord met BMW en Volkswagen ook al in Duitsland een batterijfabriek willen bouwen. LG Chem bouwt in Polen eveneens een batterijfabriek. Samsung heeft plannen om zijn bestaande fabriek in Hongarije verder uit te breiden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20