Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 06 DEC

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Filmwereld redt Boeing 747 van British Airways van de schroothoop

Logo Business AM
Business

22/10/2020 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Minstens één exemplaar van de B747-vloot van British Airways blijft van afbraak gespaard. - Nik Oiko/Sopa Images/Shutterstock

Luchtvaartmaatschappijen nemen over de hele wereld hun vloot vliegtuigen van het type Boeing 747 uit dienst. De toestellen worden in grote aantallen voor ontmanteling naar vliegtuigkerkhoven afgevoerd. Dat geldt ook voor British Airways (BA), maar alvast voor één toestel heeft de Britse maatschappij een alternatieve oplossing gevonden. Het vliegtuig zal worden overgedragen aan de uitbater van de Dunsfold Aerodrome, ten zuidwesten van Londen.

Het toestel zal daar worden gebruikt voor opnames voor film en televisie en zal ook voor andere commerciële doelstellingen kunnen worden ingezet.

Verouderd

De voorbije jaren hebben vele vliegtuigmaatschappijen over de hele wereld al een groot deel van hun B747-vloot – de beroemde en karakteristieke jumbo – uit dienst genomen. Het toestel is verouderd en voldoet niet meer aan de moderne vereisten op het gebied van energieverbruik en emissies.

De uitbraak van de coronapandemie, die de luchtvaartsector zwaar heeft getroffen, heeft het einde van de B747 echter nog versneld. In juli maakte British Airways bekend zijn volledige jumbo-vloot definitief op non-actief te zullen zetten. De laatste jumbo’s van de Britse maatschappij vertrokken eerder deze maand vanop Heathrow naar hun laatste bestemming.

Voor één van de toestellen – Victor Whiskey – kon echter alsnog een oplossing worden gevonden. Dat toestel gaat naar de Dunsfold Aerodrome. Daar zal het toestel worden als filmset en trainingsplatform worden gebruikt. Bovendien zou Victor Whiskey ook voor het publiek toegankelijk worden gemaakt.

Luchtvaartgeschiedenis

‘De B747 vertegenwoordigt een unieke en belangrijke periode uit de luchtvaartgeschiedenis,’ benadrukte Jim McAllister, topman van de Dunsfold Aerodrome. ‘Wij zijn dan ook bijzonder tevreden om het toestel een tweede leven te kunnen bezorgen.’

Victor Whiskey was bij British Airways tweeëntwintig jaar in dienst. Het toestel voerde in totaal 11.424 vluchten uit over een totale afstand van bijna 72,5 miljoen kilometer. Het toestel was daarbij 90.617 uur in de lucht.

Eind maart voerde het vliegtuig zijn laatste commerciële vlucht uit. Sindsdien was Victor Whiskey geparkeerd op de luchthaven van Cardiff. British Airways had 32 toestellen van het type in dienst.

Dunsfold Aerodrome omvat ook het testcircuit voor het televisieprogramma Top Gear.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  65.889.578
 • Aantal
  doden
  1.518.573
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  587.439
 • Aantal
  doden
  17.142
Logo Business AM

Business AM | Stocks