Moederbedrijf British Airways crasht harder dan verwacht in derde kwartaal

Luchtvaartconcern IAG, dat onder meer British Airways en Aer Lingus onder haar vleugels heeft, rapporteert in het derde kwartaal een verlies van meer dan 1,3 miljard euro. Het kondigt prompt een drastisch ingekort vluchtschema aan voor de rest van het jaar.

De cijfers staan in schril contrast met de 1,4 miljard winst die IAG tijdens dezelfde periode vorig jaar maakte. Het verlies was dan ook een pak groter dan de 920 miljoen euro die analisten voorspeld hadden. Dinsdag maakte rivaal Lufthansa eveneens een verlies van 1,26 miljard euro bekend. Het illustreert nogmaals de schaal van de coronamalaise in de luchtvaart.

De tweede golf van coronabesmettingen in veel Europese landen kondigt alvast geen verbetering aan voor de sector de komende winter. Net als concurrenten Ryanair en Lufthansa gaat ook IAG geplande vluchten schrappen.

Vluchten schrappen

Bij de aankondiging van de teleurstellende kwartaalresultaten liet Europa’s tweede grootste luchtvaartgroep weten dat het van plan is om tijdens de laatste drie maanden van het jaar slechts 30 procent van het maximale vluchtschema te vullen. Eerder was 40 procent het doel.

Daarop moeten natuurlijk ook de prognoses voor het vierde kwartaal herbekeken worden. IAG verwacht niet langer om break-even te draaien in het laatste kwartaal. Maar het verzekerde de aandeelhouders dat de liquiditeit sterk was. De groep is dus naar eigen zeggen in staat om alle facturen op korte termijn te betalen.

Het bedrijf heeft in oktober nog 2,74 miljard opgehaald bij aandeelhouders, wat de totale cashflow op 9,3 miljard euro bracht.

De omzet van de luchtvaartreus viel met 83 procent terug tot 1,2 miljard euro. Beleggers behouden het vertrouwen in het aandeel, het schommelt net voor de middag rond de 1 procent winst.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20