British Airways stuurt Boeing 747-toestellen met pensioen

Luchtvaartmaatschappij British Airways zet haar volledige vloot aan Boeing 747’s op pensioen, schrijft de Britse openbare omroep BBC vrijdag. De beslissing komt er vroeger door de coronapandemie.

Met 31 toestellen heeft British Airways wereldwijd de grootste vloot van de iconische jumbojet. ‘Het is met grote droefheid dat we kunnen bevestigen dat we onze volledige vloot met onmiddellijke ingang op pensioen zetten’, reageert een woordvoerder bij BBC.

Aanvankelijk was het de bedoeling de Boeings in 2024 uit de lucht te halen, maar die plannen worden door de coronapandemie vervroegd. ‘Het is onwaarschijnlijk dat onze prachtige ‘koningin van het luchtruim’ ooit nog commerciële diensten voor British Airways uitvoeren, als gevolg van de terugval in het wereldwijde reisverkeer’, vulde de woordvoerder aan.

50 jaar Boeing 747

De Boeing 747 zag het levenslicht in de jaren 1970 en mocht in februari vorig jaar 50 kaarsjes uitblazen. Het toestel baarde opzien doordat het veel meer passagiers of vracht kon vervoeren dan zijn voorgangers. Het toestel was vooral te herkennen aan het tweede dek in het voorste gedeelte.

British Airways wil nu overschakelen op moderne en zuinige toestellen, zoals de Airbus A350 en de Boeing 787 Dreamliner. Op die manier wil de luchtvaartmaatschappij emissievrij worden tegen 2050. Vliegtuigbouwer Boeing maakte niet openlijk bekend dat de productie van het type stopt, maar de beslissing valt tussen de regels te lezen in formele statements.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20