Filmmaker Peter Jackson schatrijk na verkoop van zijn studio Weta Digital: visuele effecten uit ‘Lord of the Rings’ worden bouwstenen voor het metaverse

De Nieuw-Zeelandse regisseur Peter Jackson, vooral bekend van de filmsaga Lord of the Rings, verkoopt zijn studio voor special effects Weta Digital aan game-ontwikkelaar Unity. Met de deal is een bedrag van 1,62 miljard dollar gemoeid.

Waarom is dit belangrijk?

Unity gaat de visuele effecten (VFX) aanbieden aan gamemakers en andere creatieve bedrijven om er het 3D-internet van de toekomst, het metaverse, mee te bouwen.

De kassa rinkelt bij het filmmakerskoppel Peter Jackson en Fran Walsh, die samen met hun collega Philippa Boyens, de meerderheidsaandeelhouders zijn van de effectenstudio Weta Digital. Het Nieuw-Zeelandse drietal ligt aan de basis van de Lord of the Rings-films.

Hun bedrijf wordt voor 1,62 miljard dollar in cash en aandelen overnomen door de beursgenoteerde games-ontwikkelaar Unity. Ook Sean Parker, de costichter van muziekdienst Napster en vroege investeerder in Facebook, is een grote aandeelhouder van Weta Digital. Jackson en co hebben dus elk uitzicht op honderden miljoenen dollars.

Van Justice League tot Game of Thrones

Een fragment uit The Hobbit, een van de creaties van Peter Jackson – Isopix

Weta Digital is dan ook niet zomaar een bedrijf. De VFX-studio creëerde onder meer de verbluffende landschappen in de Lord of the Rings-films en in Game of Thrones, alsook verscheidene visuele effecten in onder meer Avatar, Planet of the Apes, Justice League, Black Widow en Godzilla vs Kong.

Unity krijgt door de deal alle achterliggende technologie en ook de nog te lanceren visuele technieken in handen, en ook een bibliotheek met duizenden creaties door het team van Jackson. Er verhuizen 275 gespecialiseerde ingenieurs mee naar het nieuwe moederbedrijf.

“We zijn verheugd deze toonaangevende tools te democratiseren en het genie van Sir Peter Jackson en Weta’s verbazingwekkende ingenieurstalent tot leven te brengen voor artiesten overal”, zegt Unity-CEO John Riccitiello in een mededeling.

“Door de kracht van Unity en Weta Digital te combineren, zullen de tools en technologie die personages en scènes uit ’s werelds meest iconische films zoals Avatar, Lord of the Rings en Wonder Woman hebben gebouwd, een heel nieuwe generatie makers in staat stellen om verbluffende RT3D-inhoud te bouwen, transformeren en distribueren.”

CityBuilder, een programma van Weta – illustratie Weta Digital

Metaverse

RT3D staat voor “real-time 3 dimensions”, de technologie die gebruikt wordt om reactieve virtuele werelden te maken, bijvoorbeeld voor games, maar ook voor zakelijke programma’s waarmee je bijvoorbeeld de kleur en de accessoires van je nieuwe auto kan kiezen.

De 3D-content wordt ook de basis voor het nieuwe, “immersieve” internet waar Meta-baas Mark Zuckerberg van droomt, het metaverse. Volgens Unity kan de combinatie van zijn eigen technologie met die van Weta “de toekomst van het metaverse vormgeven”.

Jackson behoudt wel de creatieve divisie WetaFX als aparte entiteit, die voortaan een grote klant wordt van Unity, en de bibliotheek met 3D-creaties verder zal voeden.

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20