Femmes solidaires: ‘Sexy’ postkaart moet verboden worden

In Frankrijk heeft de feministische vereniging ‘Femmes solidaires’ de oorlog verklaard aan de postkaarten ‘met seksistisch en soms pornografische karakter’. 

Het gaat om postkaarten die vaak vanuit vakantieoorden naar vrienden of kantoor worden gestuurd, met opschriften als “Kussen uit de Provence” en “Groeten aan wie moet werken”. Op de foto’s, veelal schaarsgeklede dames op het strand of aan de rand van het zwembad.

Volgens ‘Femmes solidaires’ moedigen deze postkaarten een cultuur van verkrachting aan, dringen ze een onterend beeld van de vrouw op en banaliseren ze geweld tegen vrouwen. 

‘Femmes solidaires’ telt een 10.000-tal leden die de voorbije dagen zowat overal in Frankrijk verkopers van postkaarten onder druk hebben gezet om de verkoop ervan stop te zetten. Vrouwen worden er volgens de activisten ‘als wegwerpobjecten weggezet’ en dat onder het mom van ontspanning en plezier.  

Een absoluut marginale markt

De verkopers – meestal de weinige krantenkiosken die nog niet gesloten zijn en winkels die vakantiesouvenirs verkopen – spreken van een marginale markt, die sowieso de voorbije jaren al is gedecimeerd.

“De kaarten worden al jaren niet meer gedrukt, wat nog wordt verkocht zijn oude voorraden, want het is een product waarnaar geen vraag meer is,” zeggen de betrokken uitgevers, die zich afvragen of er geen belangrijker zaken in de wereld zijn, waarvoor men actie kan voeren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20