Fed houdt Amerikaanse rente op vrijwel nul

De Federal Reserve besloot woensdag om de rentetarieven ongewijzigd te laten rond nul. Volgens de Amerikaanse centrale bank ligt de economische groei van de VS ‘ver onder’ het niveau van voor de coronacrisis.

‘Na de scherpe dalingen zijn de economische bedrijvigheid en de werkgelegenheid de afgelopen maanden enigszins gestegen, maar ze blijven nog ruim onder de niveaus van begin dit jaar’, zegt de Fed.

De centrale bank gaat daarom verder met haar stimulerend monetair beleid, onder meer via het opkopen van obligaties en diverse programma’s om de liquiditeit op de financiële markten te ondersteunen. Die enorme hoeveelheid monetaire financiering wordt er deels voor verantwoordelijk gehouden dat de aandelenbeurzen tijdens de coronacrisis door zijn gestegen.

Blik op de politici

Op de financiële markten was al voorzien dat het rentetarief, dat al enige tijd dicht bij nul staat, ongemoeid zou worden gelaten. De centrale bankiers lijken af te wachten met wat voor steunmaatregelen de politiek op de proppen komt, nu de coronapandemie voortwoekert in delen van de VS. In het Amerikaanse Congres wordt al enige tijd gepraat over een nieuw steunplan voor de economie, maar de Republikeinen en Democraten zijn er nog niet uit.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20