Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 04 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Fed-bankier: ‘Amerikaanse economie stort komende maanden in met 50 procent’

Logo Business AM
Coronacrisis

23/03/2020 | Emmanuel Vanbrussel | 2 min leestijd

Centraal bankier James Bullard - EPA

James Bullard, de centraal bankier van het Amerikaanse district St. Louis, ziet de Amerikaanse economische activiteit in het tweede kwartaal (april-juni) met 50 procent terugvallen.

Bullard leidt als topman van de Federal Reserve Bank van St. Louis een van de twaalf centrale banken die samen het stelsel van de Federal Reserve uitmaken.

Volgens de centraal bankier zal het bruto binnenlands product van de VS in het tweede kwartaal met 50 procent ineenstorten en de werkloosheid tot 30 procent van de beroepsbevolking oplopen. Daarmee gaat Bullard nog veel verder dan de economen van de grote Amerikaanse banken, die in afzonderlijke rapporten een economische krimp met 14 tot 30 procent verwachten in de VS en een werkloosheid van circa 13 procent.

‘Toch geen recessie’

Volgens Bullard is het verkeerd de krimp te bekijken als een recessie. Want de economische crash is gewild en op lange termijn zelfs een goede zaak te noemen, want zo wordt het coronavirus bestreden. ‘De Amerikaanse economie wordt in het tweede kwartaal op een geplande en georganiseerde manier deels stilgelegd’, zegt hij in een interview met nieuwsdienst Bloomberg.

‘Dit is geen recessie, maar een gewilde inkrimping van de economie om een gezondheidscrisis op te lossen. Je moet dit zien als een grootschalige investering in de publieke gezondheid. We willen geen productie in het kwartaal schuiven, maar net zoveel mogelijk productie eruit halen.’

Hij maakte zijn opmerking aan de vooravond van de nieuwe steunmaatregelen die de Fed maandag aankondigde.

Source: Bloomberg


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton