Fed-bankier: ‘Amerikaanse economie stort komende maanden in met 50 procent’

James Bullard, de centraal bankier van het Amerikaanse district St. Louis, ziet de Amerikaanse economische activiteit in het tweede kwartaal (april-juni) met 50 procent terugvallen.

Bullard leidt als topman van de Federal Reserve Bank van St. Louis een van de twaalf centrale banken die samen het stelsel van de Federal Reserve uitmaken.

Volgens de centraal bankier zal het bruto binnenlands product van de VS in het tweede kwartaal met 50 procent ineenstorten en de werkloosheid tot 30 procent van de beroepsbevolking oplopen. Daarmee gaat Bullard nog veel verder dan de economen van de grote Amerikaanse banken, die in afzonderlijke rapporten een economische krimp met 14 tot 30 procent verwachten in de VS en een werkloosheid van circa 13 procent.

‘Toch geen recessie’

Volgens Bullard is het verkeerd de krimp te bekijken als een recessie. Want de economische crash is gewild en op lange termijn zelfs een goede zaak te noemen, want zo wordt het coronavirus bestreden. ‘De Amerikaanse economie wordt in het tweede kwartaal op een geplande en georganiseerde manier deels stilgelegd’, zegt hij in een interview met nieuwsdienst Bloomberg.

‘Dit is geen recessie, maar een gewilde inkrimping van de economie om een gezondheidscrisis op te lossen. Je moet dit zien als een grootschalige investering in de publieke gezondheid. We willen geen productie in het kwartaal schuiven, maar net zoveel mogelijk productie eruit halen.’

Hij maakte zijn opmerking aan de vooravond van de nieuwe steunmaatregelen die de Fed maandag aankondigde.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20