Fauci waarschuwt voor gevaarlijkere Covid-variant nu er dagelijks bijna 100.000 nieuwe besmettingen bijkomen in de VS

De Amerikaanse viroloog Anthony Fauci vreest dat er een nieuwe variant van het coronavirus de kop kan opsteken nu het aantal dagelijkse besmettingen in de Verenigde Staten (VS) flirt met de grens van 100.000. Daarmee overtreft het huidige overdrachtniveau dat van de vorige zomer, toen er nog geen vaccins beschikbaar waren.

Waarom is dit belangrijk?

De Delta-variant maakt almaar meer slachtoffers. In de Verenigde Staten loopt het aantal dagelijkse besmettingen op tot bijna 100.000. Fauci vreest dat er een nieuwe gevaarlijke variant in de maak is als het aantal besmettingen blijft oplopen.

Fauci zei in een interview met McClatchy woensdagavond dat de VS “in de problemen” kunnen komen als een nieuwe variant de plaats inneemt van de Delta-variant. Die laatste variant is al tot 1.000 keer besmettelijker dan de oorspronkelijke Covid-stam.

Vaccineren blijft belangrijk

De Delta-variant heeft ook de Amerikaanse aanpak van de coronapandemie volledig in de war gebracht omdat recent is gebleken dat die variant ook mensen besmet die reeds gevaccineerd zijn. Moderna waarschuwde donderdag dat doorbraakbesmettingen vaker zullen voorkomen naarmate de Delta-variant zich verder verspreidt.

Vaccins bieden echter nog steeds een sterke bescherming tegen ernstige ziekte en dood, en de overgrote meerderheid van de nieuwe besmettingen komt voor bij mensen die niet gevaccineerd zijn. Moderna zei donderdag dat de boosterprik die het ontwikkelt een robuuste immuunrespons tegen de Delta-variant teweegbrengt.

Fauci waarschuwde in het interview dat de VS “veel geluk” hebben gehad met de vaccins die bestand waren tegen de varianten, maar suggereerde dat dit niet het geval zou kunnen zijn als er nog ernstigere stammen opduiken. ‘Indien een andere variant opduikt die besmettelijker is, kunnen we echt in de problemen komen”, zei hij. “Mensen die zich niet laten vaccineren, denken ten onrechte dat het alleen over hen gaat. Maar dat is niet zo. Het gaat ook over alle anderen.”

93 miljoen ongevaccineerde mensen

Fauci maakt zich zorgen over nieuwe varianten omdat het aantal dagelijkse besmettingen in de VS de pan uit rijst. Aan de overkant van de Atlantische Oceaan komen er nu dagelijks 94.000 nieuwe besmettingen bij. Als we naar de afzonderlijke dagen kijken, was er op maandag en dinsdag zelfs sprake van ruim 100.000 nieuwe coronagevallen.

Fauci verwacht dat het aantal dagelijkse besmettingen kan oplopen tot 100.000 Ă  200.000 naarmate de Delta-variant zich verder verspreidt. De recente coronagolf heeft de ongevaccineerden het zwaarst getroffen, en de viroloog zei dat er in het hele land ongeveer 93 miljoen ongevaccineerde mensen overblijven.

“Je beschermt de kwetsbare personen, de ongevaccineerden, door hen te vaccineren”, aldus Fauci. “En als je dat doet, blokkeer je heel sterk de evolutie van varianten die problematisch kunnen zijn.” Hij is ervan overtuigd dat de vaccins het enige effectieve wapen zijn tegen de Delta-variant.

In Europa hebben intussen Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk beslist om hun bevolking in te enten met een derde dosis van het coronavaccin. De drie landen starten in september met het toedienen van een boosterprik aan de kwetsbaren en de oudere bevolking. Israël is inmiddels gestart met het geven van een extra prik aan 60-plussers.

Lees ook:

Meer
Laatste update:
Laatste update:
Lees meer...
Markten
BEL20