18 opmerkelijke zaken die u niet wist over Facebook

Facebook bestaat intussen 15 jaar, en bijna iedereen beschikt over een profiel op de sociale netwerksite. De uitvinding van Mark Zuckerberg heeft een centrale plaats in ons leven ingenomen. Maar hier zijn 18 zaken die u vast nog niet wist over Facebook.

1. Facebook wou een site oprichten voor studenten in het middelbaar

Voor de netwerksite zich op studenten aan de universiteit ging richten, waren er plannen voor FacebookHigh.com, een site voor middelbare scholieren. Natuurlijk konden zij ook gewoon naar de originele site surfen, maar vermoed werd dat studenten in het hoger onderwijs het niet zo leuk gingen vinden om pubers op hun platform te zien.

Dus dachten ze eraan een site specifiek voor scholieren op te richten, maar de plannen gingen niet door toen bleek dat de domeinnaam FacebookHigh.com al was ingenomen en de eigenaar er te veel geld voor vroeg. Dat staat te lezen in het boek The Facebook Effect.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

2. Facebook werd in de beginjaren gehackt om er zoals MySpace uit te zien

In de beginjaren van Facebook was MySpace een belangrijke concurrent. IT-specialist Chris Putnam maakte het jonge Facebook eind 2005 het slachtoffer van een aantal grappen. Samen met enkele vrienden zorgde hij ervoor dat duizenden profielen er plots uitzagen zoals een profiel op MySpace.

Facebook heeft altijd een beetje de regel gehad om binnen te halen wat ze niet kunnen verslaan. En zo kreeg ook Putnam meteen een job in het bedrijf aangeboden.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

3. Facebook overleefde z’n eerste zomer dankzij reclame van Apple

Een grijze iPhone ligt met zijn rug naar boven op een houten tafel.
(Getty Images)

De eerste zomer van Facebook, in 2004, was financieel niet gemakkelijk. Het was ironisch genoeg een reclameovereenkomst met Apple die het bedrijf door het woelige water hielp. Vandaag zijn Facebook en Apple twee van de grootste bedrijven ter wereld.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

4. Mark Zuckerberg had toen al 85.000 dollar geïnvesteerd

Net zoals iedere andere ondernemer moest Mark Zuckerberg in het begin zwaar investeren om z’n bedrijf in leven te houden. Zo hadden hij en zijn familie tegen de moeilijke zomer van 2004 al 85.000 dollar in Facebook gepompt. Zonder dat geld was de site niet operationeel gebleven. Het loonde, want de website heeft van Zuckerberg een van de rijkste mensen ter wereld gemaakt.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

5. Oprichter LinkedIn bezit cruciaal patent voor sociale netwerken zoals Facebook

LinkedIn-oprichter Reid Hoffman gebaart met zijn handen tijdens een interview.
(Getty Images)

Zowel LinkedIn-oprichter Reid Hoffman (foto) als Zynga’s Mark Pincus hebben een cruciaal patent voor sociale netwerken. Daardoor bezitten ze ook een aantal aandelen in Facebook. Hoffman heeft destijds overigens ook geïnvesteerd in het bedrijf, en dat heeft hem bijzonder veel winst opgeleverd.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

6. Zuckerberg kreeg meteen een bonus van … één miljoen

Toen het durfkapitaalfonds Accel in 2005 ruim 12,7 miljoen dollar in Facebook investeerde, kenden Mark Zuckerberg, Sean Parker en Dustin Moscovitz zichzelf meteen een royale bonus van één miljoen dollar toe. Het begin van hun fortuin …

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

7. De oprichter van YouTube werkte enkele weken voor Facebook

YouTube-oprichter Steve Chen praat in een wit kostuum voor een tafel met microfoon. Achter hem kijkt een man glimlachend toe.
(Getty Images)

Steve Chen is vooral bekend als oprichter van videosite YouTube, maar voordien werkte hij nog enkele maanden bij Facebook. Toen was het overigens nog een klein bedrijf met een twintigtal werknemers. Na zijn korte periode bij Facebook besloot Chen om z’n eigen idee uit te werken: een platform om video’s te delen.

YouTube was zo’n succes dat Google al in 2006 besloot om de site voor 1,65 miljard dollar te kopen. Chen kreeg bovendien ook nog aandelen bij Google en is nu adviseur investeringen bij het bedrijf, wat hem eigenlijk tot een belangrijke concurrent maakt.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

8. Het bedrijf heette aanvankelijk TheFacebook

Lang voor de netwerksite bij het brede publiek populair werd, lanceerde Zuckerberg de site FaceMash. Uiteindelijk besloot hij de naam te veranderen naar TheFacebook. Ook de domeinnaam was officieel TheFacebook.com. Pas in 2005 viel de ‘The’ in de naam weg, nadat het bedrijf de huidige domeinnaam voor 200.000 dollar had overgekocht.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

9. Zuckerberg geloofde niet in foto’s

Foto’s zijn misschien wel het belangrijkste onderdeel van de sociale media geworden. Niet voor niets heeft Facebook jaren geleden het succesvolle Instagram overgenomen. En toch was Mark Zuckerberg daar in de beginjaren niet van overtuigd. Het was Sean Parker die hem moest overhalen. Vandaag zijn foto en video cruciaal voor Facebook.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

10. Zuckerberg volgde onder druk een CEO-opleiding

Het verhaal van Mark Zuckerberg is intussen bekend. Hij lanceerde Facebook toen hij aan de universiteit van Harvard studeerde, samen met zijn kamergenoot Dustin Moscovitz. Dat betekent dus dat hij nooit een opleiding had gekregen om een bedrijf te leiden. Toen zowel werknemers als investeerders zich tegen Zuckerberg begonnen te keren, volgde hij in 2005 een CEO-opleiding.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

11. Als Facebook met Google onderhandelt, dan moet Microsoft dat weten

Het logo van Microsoft staat in witte letters op een houten balustrade.
(Getty Images)

Stel dat Mark Zuckerberg morgen zou beslissen om Facebook aan Google te verkopen, dan moet hij daar Microsoft eerst van op de hoogte brengen. In 2007 sloot Microsoft een grote deal, waarbij het bedrijf 240 miljoen dollar investeerde. Ook Google had hierover onderhandeld, maar schoot dus te kort. En sindsdien moet Facebook dus rekening houden met Microsoft bij zulke beslissingen.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

12. De gemiddelde leeftijd van een werknemer bij Facebook is … 28 jaar

Het is geen verrassing dat de leeftijd van het personeel bij Facebook erg laag ligt. De gemiddelde leeftijd ligt er rond ongeveer 28 jaar. In Silicon Valley is dit natuurlijk geen uitzondering. Zo is de gemiddelde leeftijd van de werknemers van LinkedIn 29 jaar, bij Google 30 jaar en bij Apple en Amazon 31 jaar.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

13. Al Pacino was het oorspronkelijke gezicht van Facebook

Acteur Al Pacino kijkt in een zwart kostuum tevreden voor zich uit. Was hij ooit het gezicht van Facebook?
(Getty Images)

Vele mensen weten dit niet, omdat ze Facebook in de beginjaren niet gebruikten, maar tot 2007 had de site een cover waarop het gezicht van een man stond afgebeeld. Die stond bekend als ‘The Facebook Guy’, maar niemand wist om wie het eigenlijk ging. Tot later uitkwam dat niemand minder dan Al Pacino model heeft gestaan voor het ontwerp.

Het was een vriend en klasgenoot van Mark Zuckerberg die een foto van de acteur onder handen had genomen. Toen de website een nieuwe look kreeg, viel de afbeelding weg.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

14. Facebook is blauw omdat Zuckerberg kleurenblind is

Blauw is intussen een iconische kleur voor Facebook geworden, maar er is ook een reden waarom het logo niet geel, groen of rood is. Mark Zuckerberg lijdt aan een vorm van kleurenblindheid, waardoor hij bepaalde kleuren niet goed kan zien. Met blauw heeft hij echter geen problemen. Ook vele andere sociale media kozen voor blauw als kleur, en dat is volgens een Franse krant geen toeval.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

15. De gemiddelde Facebook-gebruiker heeft 155 vrienden

Uit cijfers van 2016 blijkt dat de gemiddelde gebruiker 155 vrienden heeft. Vele gebruikers hebben er natuurlijk een pak meer. Al wordt Facebook dus ook wel anders gebruikt dan bijvoorbeeld Instagram of Twitter, waar gebruikers net zoveel mogelijk volgers willen, ook al kennen ze deze mensen niet.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

16. De meest populaire persoon op Facebook is … Cristiano Ronaldo

Voetballer Cristiano Ronaldo lacht met schuim op zijn hoofd in het shirt van Juventus Turijn. Hij heeft de meeste fans op Facebook.
(Getty Images)

De Portugese voetballer Cristiano Ronaldo heeft de populairste fanpagina op Facebook. Hij telt liefst 122 miljoen volgers. Op de tweede plaats staat zangeres Shakira met eveneens meer dan 100 miljoen volgers. Vin Diesel, Lionel Messi en Eminem scoren ook erg hoog.

Los van beroemdheden heeft de fanpagina van Facebook zelf de meeste volgers. Samsung is het populairste merk, voor Coca-Cola. De populairste voetbalploeg is Real Madrid, op de voet gevolgd door Barcelona.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

17. Mensen gebruiken Facebook om uit de kast te komen

Jaarlijks gebruiken een pak mensen Facebook om de wereld te laten weten dat ze homoseksueel zijn. En toen in de Verenigde Staten de Supreme Court oordeelde dat staten het homohuwelijk niet mogen verbieden, lieten in vergelijking met een gemiddelde dag dubbel zoveel mensen via hun profiel weten in welk geslacht ze voor een partner geïnteresseerd zijn.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

18. Niemand weet exact wat ‘poken’ betekent

Er was een tijd dat ‘poken’ heel populair was op Facebook. Letterlijk betekent het ‘iemand porren’. Het zou dan gaan om een vriendelijk duwtje, maar het was niet moeilijk om er ook een seksuele betekenis aan te hangen.

Volgens Zuckerberg heeft dat ‘porren’ geen specifiek doel. Ze vonden het gewoon leuk om zo’n functie aan te bieden. En sindsdien is porren inderdaad een leuke tot soms misschien wat frustrerende bezigheid geworden. Al gebruiken mensen de functie anno 2019 wel veel minder dan enkele jaren geleden.

Meer