Facebook investeerde op vijf jaar 13 miljard dollar in beveiliging

De jongste vijf jaar heeft het Amerikaanse sociale netwerkbedrijf Facebook in totaal een bedrag van meer dan 13 miljard dollar geïnvesteerd in maatregelen die de veiligheid en beveiliging van zijn platform moeten garanderen. Dat heeft het bedrijf gemeld.

Facebook voegt eraan toe momenteel ook beduidend meer medewerkers te hebben die zich om deze knelpunten bekommeren. Het bedrijf reageert daarmee op berichten in Amerikaanse media dat Facebook te weinig inspanningen zou doen om zijn gebruikers te beschermen.

Kritiek

Facebook maakte drie jaar geleden al bekend zijn investeringen in veiligheid en beveiliging sterk te zullen opdrijven. Daarbij werd gewag gemaakt van een investering van minstens 2 miljard dollar per jaar. De onderneming benadrukt nu de voorbije vijf jaar in totaal 13 miljard dollar te hebben geïnvesteerd om de bescherming van de gebruiker op zijn platform te versterken.

Facebook benadrukt tevens dat er momenteel 40.000 medewerkers actief in divisies die aan deze knelpunten werken. Dat betekent een verviervoudiging tegenover vijf jaar geleden.

De Amerikaanse krant Wall Street Journal had onlangs nog gemeld dat Facebook er niet in gelukt was een aantal bedreigingen op zijn platform op te lossen. “Facebook bagatelliseerde onder meer de negatieve effecten die zijn Instagram-applicatie op jonge gebruikers had”, benadrukte de krant.

“Bovendien reageerde de onderneming onvoldoende op alarmsignalen van werknemers, die waarschuwingen uitstuurden over het gebruik van het platform door mensenhandelaren in ontwikkelingslanden.”

De krant verwees daarbij naar interne bedrijfsdocumenten, waarin de problemen zouden zijn aangehaald.

Artificiële intelligentie

“In het verleden hebben we de uitdagingen rond veiligheid en beveiliging niet vroeg genoeg in het proces van de productontwikkeling aangepakt”, erkennen woordvoerders van Facebook. “Sindsdien hebben we onze aanpak echter fundamenteel veranderd.”

Facebook betoogt daarbij er met toepassingen van artificiële intelligentie tijdens de eerste helft van dit jaar erin te zijn gelukt op drie miljard valse accounts te blokkeren. Daarnaast zouden door de Amerikaanse onderneming ook meer dan 20 miljoen valse berichten over het virus Covid-19 en de coronavaccins zijn verwijderd.

Het bedrijf voegt er aan toe nu bovendien vijftien keer meer haatzaaiende boodschappen van de platformen van Facebook en Instagram te verwijderen dan vier jaar geleden.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20