Facebook heeft volgens onderzoek duizenden werknemers om WhatsApp-berichten te lezen

Messenger-app WhatsApp van Facebook beweert dat privacy een van zijn kernfeatures is. Facebook houdt ook vol dat het geen berichten van gebruikers leest. Toch toont een nieuw onderzoek aan dat Facebook volledige teams van werknemers inzet op het lezen van WhatsApp-berichten.

WhatsApp, dat in 2014 gekocht werd door Facebook voor 19 miljard dollar, wordt wereldwijd door meer dan twee miljard mensen gebruikt. Toch is de app, die graag wijst op zijn gebruik van end-to-end-versleuteling, niet zo privé als Facebook verschillende keren beweerde.

De resultaten van een nieuw onderzoek over de privacy op WhatsApp zijn verpletterend. Volgens de New Yorkse non-profitorganisatie ProPublica stelt Facebook “duizenden contractarbeiders te werk in volledige kantoorgebouwen in Austin (Texas), Dublin en Singapore, die elke dag miljoenen berichten van gebruikers lezen”.

Facebook erkent het bestaan van de contractarbeiders en de kantoren. Zij zouden volgens ProPublica elke dag de content van WhatsApp doorpluizen. Volgens Facebook gaat het echter enkel over content die werd gesignaleerd door gebruikers en het algoritme van de messenger-app.

Delen van gevoelige informatie

Een vertegenwoordiger van Facebook zei tegen de zakensite Insider dat er enkel inhoud wordt bekeken die door gebruikers gemeld werd voor misbruik. Zogenoemde moderators van WhatsApp kunnen volgens de gebruiksvoorwaarden en het hulpcentrum van de app inderdaad de meest recente berichten in een gesprek bekijken die voor misbruik werden gesignaleerd.

De end-to-end-versleuteling van WhatsApp vervormt berichten die verzonden worden en zet ze terug in elkaar voor de ontvanger. Wanneer er echter schadelijke inhoud wordt gemeld door een gebruiker, krijgt WhatsApp toegang tot de onvervormde inhoud van een gesprek, weet ProPublica.

Facebook zou wel niet in staat zijn om audiogesprekken te beluisteren door het gebruik van de end-to-end-encryptie.

De slogan van WhatsApp dat “niemand buiten je chatsessie, zelfs WhatsApp niet, deze berichten kan lezen”, blijkt dus niet te kloppen, meent ProPublica. De non-profit beschuldigt Facebook ook van het geregeld delen van gevoelige informatie (die het in vele gevallen dus niet zou mogen hebben) met openbare aanklagers.

Weerwoord van WhatsApp en Facebook

Een vertegenwoordiger van WhatsApp reageerde inmiddels op de publicatie van het onderzoek door Insider.

“WhatsApp voorziet een functie voor gebruikers om spam en misbruik te melden. Daardoor worden recente berichten in een chatsessie met WhatsApp gedeeld. Deze feature is essentieel om de ergste vormen van misbruik op het internet te voorkomen. We zijn gaan er niet mee akkoord dat het accepteren van een melding van misbruik door een gebruiker incompatibel zou zijn met het principe van end-to-end-versleuteling”, beweert het techbedrijf.

Lees ook: WhatsApp beschuldigd van “meervoudige schendingen van Europese consumentenrechten”

(evb)

Meer