Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 30 MRT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Facebook gaat ook in België met factchecking van start

Logo Business AM
Tech

26/03/2020 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Onjuiste berichtgeving krijgt een lagere positie in de nieuwsfeeds van Facebook. - Andre M. Chang/Zuma Press

Het sociale netwerkbedrijf Facebook gaat nu ook zijn Belgische platform controleren op juistheid. Daarvoor heeft het Amerikaanse concern een samenwerking opgezet met het persbureau Deutsche Presse Agentur (Dpa) en het magazine Knack.

Opmerkelijk is wel dat de factcheckers van Facebook geen bevoegdheid krijgen om statements van politici te evalueren.

Netwerk

In verschillende andere landen schakelt Facebook al lokale factcheckers in om gedeelde berichten, foto’s of video’s te controleren. Die dienst start binnenkort ook in België. Knack en Dpa zijn gecertificeerd via het International Fact-Checking Network (IFCN), wat een voorwaarde is om aan factchecking voor de sociale netwerksite te doen.

Dpa gaat volgende week van start. Er wordt telkens een factchecker ingezet voor de Nederlandstalige berichten en voor de Franstalige informatie. Het persbureau voegt eraan toe dat dit team de volgende weken en maanden nog door bijkomende medewerkers kan worden versterkt. Dit hangt af van hun werkvolume. Knack start op zijn beurt in mei met twee Nederlandstalige factcheckers naast journalist Jan Jagers.

Algoritme

Facebook betaalt zijn partners per gecontroleerd bericht. De checkers kunnen zelf proactief onderwerpen opzoeken om onder de loep te nemen, maar Facebook zal ook op zijn algoritme beroep doen om zelf naar potentieel valse berichten op zoek te gaan.

Alleen aan de statements van politici mogen de factcheckers niet raken. Facebook is immers van oordeel dat het niet aan een privébedrijf is om politici te censureren. Als een factchecker oordeelt dat content niet juist is, laat Facebook de post lager in de nieuwsfeeds zien. Daardoor zouden minder mensen ze zien.

Pagina’s en internetdomeinen die herhaaldelijk onjuist nieuws delen, zullen ook hun distributie zien afnemen. Bovendien zullen ze volgens Facebook geen geld meer kunnen verdienen of adverteren op het platform. Wie een bericht met een valse inhoud heeft gedeeld, zal daarvan op de hoogte worden gebracht.

Source: Belga


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton