Trumps schoonzoon heeft leidende rol binnen taskforce coronavirus en zoekt vooral informatie… op Facebook

De Amerikaanse president Trump stelde twee weken geleden zijn vicepresident Mike Pence aan om de taskforce tegen de coronavirusepidemie te leiden. Nadat de situatie de voorbije dagen verslechterde riep hij de hulp in van zijn schoonzoon Jared Kushner. Die nam een belangrijker rol binnen het crisisteam op. Volgens de website Politico zocht hij voornamelijk naar informatie op… Facebook, door daar een Kurt Kloss, een bevriend arts, om aanbevelingen te vragen.

Dit alles geeft vooral aan dat team Trump achter de feiten aanholt en de verloren tijd nu probeert in te halen. De kritiek op de trage reactie van het Witte Huis zwelt dan ook verder aan. Er is in de VS een landelijk tekort aan kits om patiënten op het coronavirus te testen, ondanks dat er volgens Mike Pence al ‘miljoenen’ zouden zijn gedistribueerd. Ook de controversiële uitspraken van een president die de pandemie de voorbije weken bleef bagatelliseren breken hem nu zuur op. Volgens berekeningen van de universiteit van Johns Hopkins zal het virus de VS binnen zo’n 35 dagen even hard treffen als Italië.

Kushner woonde samen met Trump een reeks vergaderingen over de epidemie bij. Hij zocht ook advies met betrekking tot het uitroepen van de noodtoestand. Dat zou toelaten 42 miljard dollar te deblokkeren die in een noodfonds van de Federal Emergency Management Agency zitten. Trump gaf zijn schoonzoon eerder al uitgebreide bevoegdheden rond de problematiek in het Midden-Oosten, immigratie en de hervorming van het strafrecht.

De bevriende arts in kwestie schrijft in een Facebookpost dat Kushner “nu rechtstreeks betrokken is bij […] de crisis rond het coronavirus’.

Nooit bang in 30 jaar… tot vandaag

De Facebook groep, EM Docs, heeft 22.000 leden wereldwijd. Lid worden kan enkel nadat men over voldoende referenties beschikt. De berichten over het verzoek van Kushner zijn ondertussen verwijderd, maar een lid deelde de posts met The Spectator. De arts schrijft dat hij nooit in 30 jaar bang is geweest… tot vandaag.

Op 27 februari vroeg een van de andere artsen binnen de Facebookgroep zich af waarom Mike Pence de leiding had over de taskforce, terwijl hij geen noemenswaardige ervaring in de gezondheidszorg heeft. Waarop Kushners contact antwoordde ‘dat hij enkel vertrouwen in de taskforce had omdat dokter Fauci erin zit’. Fauci is directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases en staat binnen de medische wereld hoog aangeschreven.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20