Pentagon pauzeert levering F-35’s omdat onderdeel gemaakt wordt in China

Opschudding binnen het Amerikaans ministerie van Defensie, nu blijkt dat een onderdeel van de F-35-gevechtsvliegtuigen gemaakt wordt in China. Het ministerie besliste zelfs de levering van alle toekomstige F-35’s op te schorten, tot een (westers) vervangstuk is gevonden.

De F-35 is voor veel luchtmachten het vliegtuig van de toekomst. Verschillende landen kunnen nu al beroep doen op het gevechtsvliegtuig, terwijl anderen (zoals België) nog in blijde verwachting zijn van hun eerste exemplaren.

Bureaucratisch probleem

Ook het Amerikaanse leger (de marine en luchtmacht) beschikt momenteel al over 442 stuks, met nog bijkomend 2.014 in de pijplijn. De levering daarvan wordt nu echter tijdelijk stilgelegd: een magneet in het vliegtuig zou gemaakt worden uit een legering, afkomstig uit China. Hoewel de Chinese grondstof an sich geen problemen veroorzaakt, is het wel in strijd met de federal defense acquistion rules (DFARS): dat bepaalt dat de VS vooral beroep moet doen op de eigen markt om materialen te leveren voor legervoertuigen, -toestellen of -wapens.

De Chinese legering is dus louter een bureaucratisch probleem; voor de vliegtuigen zelf is er geen gevaar. “We hebben bevestigd dat de magneet geen informatie doorstuurt of de integriteit van het toestel aantast. Ook lijdden de prestaties, kwaliteit, veiligheid of veiligheidsrisico’s niet onder het probleem, en de momenteel al operationele F-35’s kunnen dus opereren zoals gewoonlijk”, werd Russ Goemaere, de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie, geciteerd door CNN.

Bouw gestart

Verder heeft Lockheed Martin, de fabrikant van de F-35’s al een alternatief gevonden voor de Chinese legering, dat zal worden gebruikt bij volgende af te werken vliegtuigen. Het probleem zal dus weinig invloed hebben op het leveringsschema, en ook de 34 F-35A’s (de standaardvariant) die ons land bestelde zullen dus voorlopig gewoon op tijd arriveren.

Het Italiaanse defensiebedrijf Leonardo is in juli gestart met de bouw van de eerste twee Belgische F-35’s. De onderdelen worden nadien vanuit de Leonardo-fabriek in Cameri, een gemeente in het noorden van Italië, verscheept naar de assemblagefabriek van Lockheed Martin in Fort Worth, Texas. De eerste F-35’s voor ons land worden verwacht tegen 2025.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20