Extra vrije dag grootste reden voor onterecht ziekteverzuim

Een extra vrije dag is de meest populaire reden voor werknemers om zich onterecht ziek te melden. Dat blijkt uit een Brits onderzoek onderzoek van de groep Viva Entertainment. Eén op drie spijbelende werknemers wendt immers een ziekte voor om een extra vrije dag te kunnen genieten. Nog eens één op vijf zegt gewoon lekker in bed te willen blijven liggen, terwijl een even groot aantal gewag maakt van een zware kater na een avond uit. Voor 15 % is het slechte weer of de kans op een verlengd weekend een reden om zich ziek te melden. De onderzoekers voegen er aan toe dat de Britse werknemer zich het voorbije jaar gemiddeld drie dagen ziek heeft gemeld. Daarvan werd echter slechts één dag daadwerkelijk in bed doorgebracht en had men de andere twee dagen eigenlijk perfect kunnen werken.

“De onderzoekers voegen er aan toe dat niet alleen een ziekte wordt aangegrepen, maar ook andere uitvluchten worden gebruikt,” aldus de Britse krant The Telegraph. “Volgens Viva Entertainment maakt 33 % gewag van maagproblemen, terwijl 20 % aan zijn baas vertelt last te hebben van migraine en griep. Een even groot aantal voert echter aan dat de auto niet wilde starten. Uit het onderzoek bleek verder dat meer dan één derde van de betrokkenen hun baas een sms-bericht sturen met de boodschap dat ze afwezig zullen blijven. Door het versturen van een sms-bericht kunnen ze immers mogelijk lastige vragen vermijden. Een kwart van de gepretenteerde zieken stuurt een e-mail, terwijl 14 % een boodschap verstuurt via de microbloggingsite Twitter. Wie toch belt, blijkt aan de telefoon vaak zachter te praten om de baas te overtuigen. Eén op twintig barst ook in tranen uit.”

Viva Entertainment stelt dat een aantal medewerkers in de loop van de dag alsnog tot inkeer komt. Ruim een derde stelt voor om later op de dag toch nog te komen werken, terwijl twee op tien zegt van thuis uit te zullen werken. Eén op de tien ondervraagde werknemers geeft toe al eens betrapt te zijn en een waarschuwing te hebben ontvangen naar aanleiding van een onterechte ziektemelding. Het onterechte ziekteverlof wordt vaak lui onder een deken op de zetel doorgebracht, maar één op vijf maakt van de gelegenheid gebruik om huishoudelijke taken te verrichten of om een videofilm te bekijken of een boek te lezen. Ook blijkt dat vier op tien afwezigen eigenlijk maar één dag ziekteverlof nodig hebben, maar voor meerdere dagen afwezigheid kiezen om duidelijk te maken dat er geen comedie wordt gespeeld. De helft is er van overtuigd dat ze door hun harde werk een extra dag vakantie hebben verdiend. Eén op vijf heeft met een vriend ziekteverlof gepland.

Viva Entertainment citeerde ook een aantal opmerkelijke smoezen. Onder meer verklaarde een jonge vrouw tegenover haar werkgever dat ze een miskraam had gehad, hoewel later bleek dat ze niet in verwachting was geweest en ook geen vriend had. Een andere werknemer vertelde dat het haar van zijn dochter vol kauwgum zat en hij de smurrie aan het proberen te verwijderen was. Nog een ander vertelde dat zijn auto was ontploft en hij zich bij de brandweer bevond. Een vrouwelijke werknemer vond er niet beter op dan haar baas te vertellen dat haar hond de autosleutels had ingeslikt en ze nu beiden met de bus onderweg waren naar de dierenarts. Eén medewerker van een call-center belde echter haar baas en vertelde hem dat ze nog veel te dronken was om te komen werken. (MH)

Meer