Europol: “Cybercriminelen profiteerden massaal van coronapandemie”

De wereldwijde uitbraak van het coronavirus heeft ook de cybercriminaliteit nog aangewakkerd. Dat staat in een rapport van de Europese politiedienst Europol. De criminelen viseerden daarbij volgens de dienst vooral online shoppers. Maar ook andere online criminaliteit was volgens Europol de voorbije periode opmars bezig.

“Een groot deel van de bevolking heeft – uit angst door het virus besmet te worden – ervoor gekozen om vaker op online winkelen beroep te doen”, benadrukt Europol in zijn jaarverslag over cybercriminaliteit.

“Dat fenomeen heeft op zijn beurt ook de interesse van de cybercriminelen gewekt. Voor hen biedt de online handel immers een aantal nieuwe mogelijkheden om potentiële doelwitten te benaderen.”

Smishing

Daarbij worden volgens het rapport verschillende strategieën gevolgd. “Onder meer moet worden vastgesteld dat criminelen zich vaak als een online handelaar aanbieden”, merkt Europol op. “Maar nadat de klant een aankoop heeft verricht en de betaling heeft uitgevoerd, zal hij vruchteloos op de levering van zijn goederen wachten.”

“Maar de cybercriminelen viseren ook online winkels met zwakke veiligheidsmaatregelen of gebruiken bezorgdiensten als een platform voor phishing, waarbij bij de klanten persoonlijke data worden losgeweekt.”

De cybercriminelen blijken daarbij vooral mobiele telefoons aan te vallen. “Criminele bendes doen zich voor als bezorgdiensten en pretenderen informatie over de verzending te verstrekken”, verduidelijken de onderzoekers.

“In werkelijkheid hopen ze echter gegevens over bankrekeningen en kredietkaarten van de slachtoffers te kunnen bemachtigen. Daarbij wordt onder meer op smishing – waarbij bedrieglijke boodschappen per tekstbericht op mobiele telefoons worden verstuurd – beroep gedaan.”

Dark Web

Verder wordt in het rapport opgemerkt dat het dark web voor de illegale activiteiten de belangrijkste marktplaats blijft, ondanks de wereldwijde successen die politiediensten bij acties tegen illegale websites – zoals DarkMarket in januari van dit jaar – recent hebben geboekt.

Europol voegt eraan toe dat cryptomunten zoals Bitcoin en Monero op het dark web de meest populaire vorm van betaling voor illegale goederen en diensten blijven.

“Wapens lijken steeds meer op het dark web en in versleutelde chatgroepen te worden verhandeld”, beklemtoont Europol. “Ook nieuwe wapens, onder meer geproduceerd met driedimensionale printers, bleken in opkomst.”

Onder meer de Spaanse politie ontmantelde in september vorig jaar een werkplaats waar deze wapens werden gemaakt. “Tot de buit behoorden onder meer drukvormen die gebruikt werden voor de productie van wapens die van het dark web waren gedownload”, merkt de Europese politiedienst op.

“Tevens werden een aantal 3D-printers in beslag genomen. Eén van die toestellen was op het ogenblik van de inval bezig met het printen van een klein vuurwapen.”

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.