Europese Unie wil steenkool uit Rusland bannen, geen woord over olie en gas

In het licht van de talrijke beschuldigingen van oorlogsmisdaden door Russische troepen in de Oekraïense stad Boetsja, overweegt de Europese Unie een nieuw pakket sancties in te stellen. Fossiele brandstoffen komen nu in het vizier, maar niet de meest controversiële.

De Europese Unie heeft een nieuw pakket aan maatregelen op tafel gelegd, waaronder een boycot van de import van Russische steenkool. De reactie komt er nadat duidelijk werd dat Russische soldaten oorlogsmisdaden begingen in de stad Boetsja, een voorstad van Kiev. Nadat de Russen terugtrokken uit de regio, werden honderden lijken van onschuldige burgers ontdekt in de stad. De lichamen werden achtergelaten op straat, in huizen en in massagraven.

Nu wil de Europese Commissie een invoerverbod voorstellen op meer Russische producten, waaronder steenkool. Over de details van het verbod en het tijdschema voor de geleidelijke afschaffing van steenkool wordt nog gediscussieerd, meldt Bloomberg. Voor een dergelijk besluit is de goedkeuring van alle 27 lidstaten vereist.

In een verklaring van begin maart verklaarde de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von Der Leyen, dat Rusland goed is voor 45% van de invoer van steenkool. Toch is de steenkoolimport maar een klein percentage van de totale invoer van energiebrandstoffen. De steenkoolimport levert Rusland jaarlijks een vier miljard euro op; de volledige verkoop van brandstoffen (steenkool, olie, gas…) levert Rusland bijna 100 miljard euro op elk jaar.

Andere maatregelen

Daarnaast overweegt de Commissie ook de invoer van rubber en chemicaliën uit Rusland te verbieden, zo meldt Reuters. Verwacht wordt dat ook andere producten getroffen zullen worden, waardoor tot 9 miljard euro extra uitvoer per jaar geblokkeerd zal worden.

Bovendien is het mogelijk dat Russische schepen en vrachtwagens de EU niet meer in kunnen, wat de handel met Rusland verder zal verlammen. Uitzonderingen zullen worden gemaakt voor energieproducten, levensmiddelen en geneesmiddelen.

In de tegenovergestelde richting wil de Commissie ook de uitvoer naar Rusland van halfgeleiders, computers, uitrusting voor vloeibaar aardgas en andere elektrische en transportuitrusting verbieden.

Nog steeds geen akkoord over gas en olie

De nieuwe verboden hebben geen betrekking op Russische olie en gas. De verschillende lidstaten van de EU blijven verdeeld over de kwestie. Terwijl Litouwen en Letland het voortouw hebben genomen door hun Russische gaskranen dicht te draaien, zijn andere landen – die veel afhankelijker zijn van Russisch gas – veel voorzichtiger. Met name Duitsland behoort tot de zwaargewichten die tegen dergelijke sancties zijn.

Ursula von Der Leyen reist deze week naar Kiev voor een ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. De EU heeft toegezegd Oekraïne te helpen bewijsmateriaal te verzamelen voor demogelijke oorlogsmisdaden die in het land zijn begaan.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.