Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 04 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Europese spionageschool opent in Zagreb

Logo Business AM
Politiek

26/02/2020 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

In de Kroatische hoofdstad Zagreb ondertekenen vertegenwoordigers van de geheime diensten uit 23 Europese landen (inclusief het Verenigd Koninkrijk) woensdag een ​​’intentieverklaring’ om een European College of Intelligence te stichten. Een spionageschool met andere woorden. Zeven andere landen zullen zich aanmelden als ‘partners’. Het idee komt van de Franse president Emmanuel Macron. 

De school wil een cultuur promoten die het uitwisselen van vertrouwelijke informatie tussen landen bevordert. Iets wat volgens ingewijden tot nog toe onvoldoende gebeurt.

Opmerkelijk genoeg werd een uitgediepte samenwerking tussen de verschillende inlichtingendiensten van de EU lang tegengewerkt door de Britten. Die zagen daar concurrentie in voor hun zogenaamde Five Eyes intelligence-alliantie, waar de VS, Australië, Canada, Nieuw Zeeland en Groot-Brittannië deel van uitmaken. Nu de brexit een feit is, hebben de Britten hun verzet opgegeven.

Twee bijeenkomsten per jaar

De school wil dus een plek worden waar kennis wordt uitgewisseld. Ambtenaren van de Europese Unie en Europese Parlementsleden kunnen er terecht voor informatie over inlichtingenkwesties. Ook zullen er bestaande gegevens worden vergeleken met betrekking tot islamitisch en extreemrechts terrorisme, Europese jihadisten in Syrië en cyberbeveiliging. Academici en experts zijn er welkom om er van gedachten te wisselen. Er worden in een eerste tijd twee tot drie bijeenkomsten per jaar georganiseerd.

Voor westerse landen is het moeilijker geworden om in plekken als China, Iran en Rusland te spioneren. Maar de inlichtingendiensten van die landen krijgen het steeds makkelijker om de rest van de wereld te bespioneren.

In 2017 had Macron het idee naar voren gebracht in een speech aan de Parijse Sorbonne. Vorig jaar nog zei Macron voor de Duitse Bundestag dat ‘Europa dreigt te sterven omdat velen niet langer het verlangen hebben om Europa in leven te houden.’ Volgens Macron hebben Europese landen geen andere keuze dan samen te werken. Anders dreigen ze af te hangen van de inlichtingendiensten in de VS, China of Rusland.

Inlichtingendiensten moeten zich aanpassen

‘Veranderingen in technologie, politiek en de zakenwereld transformeren spionage. Inlichtingendiensten moeten zich aanpassen als ze niet irrelevant willen worden’, zegt Ruslandspecialist Edward Lucas in dat verband in Foreign Policy. Lucas is ook de auteur van het boek ‘Spycraft Rebooted: How Technology is Changing Espionage‘.

Macrons initiatief beperkt zich voorlopig wel enkel tot gesprekken tussen experts. Operationele uitwisseling van vertrouwelijke informatie zit daar nog niet bij.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton