Europese politici nomineren Oekraïens president Zelensky voor Nobelprijs voor de Vrede

In een brief aan het Noors Nobelcomité roepen verschillende Europese politici, waaronder voormalig Belgisch premier Guy Verhofstadt (Open VLD), op om de Oekraïense president Volodymyr Zelensky te nomineren voor de Nobelprijs voor de Vrede in 2022.

In de brief roepen tientallen Europese politici het Nobelcomité op om de nominatieprocedure te heropenen en te verlengen tot 31 maart, zodat Zelensky in aanmerking kan komen om de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst te nemen.

“In het teken van historisch ongeziene gebeurtenissen, roepen we het Noors Nobelcomité op om de nominatieprocedure voor de Nobelprijs van de Vrede van 2022 te heropenen en te heroverwegen”, schrijven de Europese politici. “Van de weerbaarheid van de democratisch verkozen Oekraïense president Volodymyr Zelensky, tot de man met tranen in zijn ogen terwijl hij zijn familie vaarwel zegt om te gaan vechten voor zijn land – mensen over heel Oekraïne komen in opstand om zich te verzetten tegen de krachten van het autoritarisme.”

De brief werd ondertekend door tientallen Europese politici, waarvan het grootste deel afkomstig is uit Nederland. Ook voormalig Belgisch premier en Europees parlementslid Guy Verhofstadt tekende de brief.

Breuk met procedure

Volgens de politici drukken hun woorden en steunbetuigingen het respect die de Oekraïners verdienen voor hun offers niet voldoende uit. Om “de mensen in Oekraïne meer dan ooit te tonen dat de wereld aan hun kant staat” vragen de politici daarom om Zelensky’s nominatie voor de Nobelprijs te overwegen.

“Hoewel we begrijpen dat dit in strijd is met de gewoonlijke procedure, geloven we dat deze breuk te rechtvaardigen is door de huidige ongeziene situatie”, sluiten de Europese politici de brief af. “Het is onze democratische plicht om op te staan tegen autoritarisme en om een volk te steunen dat vecht voor de democratie en zijn recht op zelfbestuur.”

De deadline om nominaties in te dienen bij het comité verliep in februari. Elk jaar in oktober worden de winnaars van de prijzen in verschillende vakgebieden bekend gemaakt. De uitreikingsceremonie vindt dit jaar plaats op 10 december in Oslo.

(mah)

Meer