Europese offshore windenergie breekt twee records

Europese offshore windenergie breekt twee records
De rotor van een windmolen wordt geïnstalleerd – Robert Nickelsberg/Getty Images

Na een zorgwekkende dip in 2022 bereikte de toevoeging van nieuwe windenergiecapaciteit op zee een recordhoogte in 2023. Ook de investeringen hebben een recordhoogte bereikt, wat de hele sector geruststelt.

In het nieuws: 2023 was een heel goed jaar voor offshore windenergie in Europa.

  • Volgens een rapport van WindEurope zijn er in 2023 meer nieuwe offshore windturbines geïnstalleerd in Europa dan ooit tevoren.
  • En dit momentum zal de komende jaren aanhouden. De investeringen zijn er immers. Maar daarmee is nog lang niet gezegd dat de doelstellingen zullen worden gehaald.

Twee records

De details: Het grootste windmolenpark ter wereld ligt in Europa.

  • Tegen 2023 zal Europa 4,2 GW nieuwe offshore-windcapaciteit hebben geïnstalleerd. Dit is een recordhoogte. Maar het is ook een toename van 40 procent ten opzichte van de 2,5 GW die in 2022 is geïnstalleerd.
  • Europa heeft een deel van deze uitbreidingen te danken aan het Verenigd Koninkrijk. Als we alleen naar de lidstaten van de Europese Unie kijken, hebben zij 3 GW extra geïnstalleerd.
  • WindEurope vestigt ook de aandacht op het feit dat in 2023 het Nederlandse windpark Hollandse Kust Zuid in gebruik wordt genomen. Met 1,5 GW is dit momenteel het grootste operationele offshore windpark ter wereld.

Maar ook: Er wordt opnieuw geïnvesteerd in offshore windenergie.

  • De European Wind Energy Association is ook verheugd over de aangekondigde investeringen voor 2023. Er is voor 30 miljard aan projecten aangekondigd. Dit is ongekend. Het is ook een grote stap voorwaarts ten opzichte van 2022, toen de investeringen daalden tot slechts 400 miljoen euro.
  • Het gaat om investeringen in acht windparken, die samen 9 GW aan nieuwe offshore capaciteit leveren.
  • WindEurope prijst Polen, dat het startschot heeft gegeven voor zijn eerste offshore windpark. Baltic Power heeft een capaciteit van 1,2 GW. De bouw begint volgend jaar en de ingebruikname staat gepland voor 2026.
    • Het is ook hier dat Vestas zijn eerste windturbines zal plaatsen met torens gemaakt van “emissiearm” staal, dat zelf in België wordt geproduceerd.
  • Tegelijkertijd gaat Polen investeren in fabrieken die rotorbladen en torens zullen produceren. De Europese toeleveringsketen wordt binnenkort ook versterkt met nieuwe vestigingen in Denemarken, Duitsland, Nederland en Spanje.

Nog ver van onze doelen

Wat nu? We zijn op de goede weg, maar er zijn extra inspanningen nodig om onze doelstellingen te halen.

  • Volgens schattingen van WindEurope zou Europa de komende drie jaar 5 GW aan nieuwe offshore windcapaciteit per jaar moeten toevoegen.
  • De Europese Unie wil 111 GW aan geïnstalleerde capaciteit bereiken tegen 2030. Op dit moment is dat nog niet eens 20 GW. De rekensom is eenvoudig: om daar te komen, moeten we meer dan 20 GW per jaar toevoegen tijdens de laatste jaren van dit decennium.
  • WindEurope is niettemin verheugd over de terugkeer van het optimisme ten aanzien van offshore windenergie. Dit werd gesymboliseerd door het pakket steunmaatregelen dat de Commissie afgelopen herfst lanceerde en door het Europese Energiehandvest dat enkele weken geleden door 26 lidstaten werd ondertekend.

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.