Europese metropool krijgt voor het eerst de status van ‘meest leefbare stad’ ter wereld

De Oostenrijkse hoofdstad Wenen is de meest leefbare metropool van de wereld. Dat blijkt uit een rapport van de Economist Intelligence Unit over honderdveertig steden over de hele wereld. Wenen gaat in de rangschikking Melbourne (Australië), Osaka (Japan), Calgary (Canada) en Sydney (Australië) vooraf. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de eerste plaats door een Europese stad wordt ingenomen.

De rest van de top tien bestaat uit Vancouver (Canada), Tokio (Japan), Toronto (Canada), Kopenhagen (Denemarken) en Adelaide (Australië). De voorbije zeven jaar werd de rangschikking aangevoerd door Melbourne.

Verbetering

Bij de samenstelling van de lijst wordt een brede waaier factoren – waaronder de politieke en sociale stabiliteit, de misdaadstatistieken, het opleidingsniveau en de toegang tot gezondheidszorg – bekeken. “In verscheidene West-Europese steden kon het voorbije jaar een duidelijke verbetering van de veiligheid worden geregistreerd,” zegt onderzoeksleider Roxana Slavcheva.

“De eerste plaats van Wenen kan dan ook een symbool worden genoemd van een terugkeer naar relatieve stabiliteit in een groot deel van Europa.” Er wordt aan toegevoegd dat Wenen bovendien nagenoeg gespaard blijft van kruimeldiefstallen en daardoor één van veiligste steden van Europa mag worden genoemd.

Uit het onderzoek bleek dat de helft van de onderzochte steden het voorbije jaar op een verbeterde leefbaarheid konden terugvallen. In Europa werd de sterkste vooruitgang geboekt in de Engelse stad Manchester, die nu op een vijfendertigste plaats eindigde. Dat is een verbetering met zestien plaatsen tegenover het jaar voordien.

Damascus

Roxana Slavcheva merkt op dat de Engelse stad zich bijzonder goed heeft hersteld van de aanslag in de Manchester Arena twee jaar geleden, waarbij tweeëntwintig concertgangers werden gedood. Manchester staats nu dertien plaatsen boven de Britse hoofdstad Londen. Dat is de grootste kloof tussen beide steden sinds twee decennia geleden met het onderzoek werd gestart.

Helemaal onderaan staat de Syrische stad Damascus, voorafgegaan door Dhaka in Bangladesh en Lagos in Nigeria. De onderzoekers dat de laagste regionen van de rangschikking vooral criminaliteit, publieke onrust, terrorisme of oorlog als gemeenschappelijke kenmerken hebben.

Tot de tien minst leefbare steden van de wereld behoren verder ook nog Karachi (Pakistan), Port Moresby (Papoea Nieuw Guinea), Harare (Zimbabwe), Tripoli (Libië), Douala (Kameroen), Algiers (Algerije) en Dakar (Senegal).

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20