Europese leiders bezoeken Kiev, Biden stuurt 1 miljard dollar extra

Het is een belangrijke week voor Oekraïne. Aan het front zijn de ogen vooral gericht op Severodonetsk, die stilaan in handen van Rusland lijkt te vallen. Achter het front kan Oekraïne echter enkele kleine overwinningen opspelden.

Eerst was er de nieuwe militaire steun: woensdag al maakten verschillende NAVO-partners bekend extra wapens te sturen naar Oekraïne. De VS beloofde een steunpakket van één miljard dollar. In dat kader stuurt het 18 M777-houwitsers met 36.000 kogels, extra munitie voor HIMARS-raketsystemen (dat het eerder deze maand al opstuurde aan Oekraïne) en twee Harpoon-antischeepsraketsystemen.

Harpoons en helikopters

De Slowaakse minister van Defensie, Jaroslav Nad, vertelde donderdag aan persagentschap Reuters dat zijn land vijf Mi-17 helikopters en duizend raketten voor Grad-raketsystemen heeft geleverd. Nad’s Duitse collega, Christine Lambrecht, beloofde woensdag, bij de bijeenkomst van de Oekraïne-contactgroep in Brussel, drie MARS-raketsystemen aan Oekraïne.

Ook van buiten de Europese Unie, meer bepaald vanuit het Verenigd Koninkrijk, ging een wapentransport richting Oekraïne. Het land stuurt langeafstands-raketsystemen en enkele Harpoon-systemen, die vanop land kunnen worden afgevuurd. Hiermee moeten Russische schepen, die regelmatig kruisraketten afvuren vanop de Zwarte Zee, worden uitgeschakeld.

Diplomatie boven

Maar niet enkel op het vlak van militaire steun was het een goede week voor Oekraïens president Volodymyr Zelensky. Donderdag mocht hij namelijk ook een zware diplomatieke delegatie ontvangen in zijn Kiev: de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, de Italiaanse premier Mario Draghi en de Roemeense president Klaus Iohannis.

In de voormiddag bezochten de staatsmannen Irpin, de voorstad van Kiev waar hevige gevechten plaatsvonden tussen de Oekraïners en de Russen. Ook in die stad begingen de Russen zware misdrijven tegen de menselijkheid, net zoals in Boetsja en andere voorsteden van Kiev.

G7 en EU

Nadien ontmoetten de leiders hun Oekraïense tegengewicht, Volodymyr Zelensky. Daar diende Oekraïne een bijkomend voorstel voor sancties tegen Rusland in bij de EU-zwaargewichten. Andriy Yermak, Zelensky’s kabinetschef, schreef op Telegram “dat we de druk moeten verhogen op de agressor, en werken aan een zevende sanctiepakket met een embargo op gas.” Nadien werd de Oekraïense president door Olaf Scholz uitgenodigd om deel te nemen aan de G7-top.

De persconferentie achteraf bracht echter nog bijkomende details van de meeting naar boven. Zo had Macron de levering van zes extra CAESAR-houwitsers beloofd, waar het er eerder al een dozijn van leverde. Verder vertelde Macron dat de vier aanwezige EU-landen het idee steunden om Oekraïne meteen het kandidaat-lidmaatschap voor de EU te verlenen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20