Volgens Per Lekander, portfoliomanager bij het investeringsbedrijf Clean Energy Transition, heeft de oorlog in Oekraïne weinig te maken met de energiecrisis waar Europa nu het hoofd moet aan bieden. “Ik zou zelfs bijna durven zeggen dat Vladimir Poetin geholpen heeft om de energiesituatie te verbeteren”, merkt hij op in een interview met de Amerikaanse nieuwssite CNBC.
“De Europese energiecrisis heeft weinig te maken met Poetin en zijn oorlog in Oekraïne”

Waarom is dit belangrijk?
2022 zal de geschiedenisboeken ingaan als het jaar waarin de energieprijzen enorm zijn gestegen. Door onder meer de oorlog in Oekraïne betalen we meer voor ons gas- en elektriciteitsverbruik dan een jaar geleden. Het ergste lijkt nu achter de rug te liggen, maar experts waarschuwen dat de energiebevoorrading de volgende winter in gevaar kan komen.In het nieuws: Lekander zegt in een interview met CNBC dat er meerdere factoren een rol hebben gespeeld bij de energiecrisis waar Europa tot op vandaag het hoofd moet aan bieden. Volgens hem is die crisis niet uitsluitend het gevolg van de oorlog in Oekraïne.
- De energieprijzen zijn de afgelopen maanden afgezwakt, maar liggen nog altijd hoog in vergelijking met vorig jaar. De Europese gasprijs (TTF Natural Gas Futures) bedraagt momenteel zo’n 140 euro per megawattuur. Eind vorig jaar schommelde die prijs nog rond 80 euro.
- “De energiecrisis is het gevolg van langdurige onderinvesteringen in conventionele energiebronnen, bureaucratische rompslomp bij hernieuwbare energiebronnen en vervolgens politieke sluitingen van kernenergie, steenkool en bruinkool”, merkt hij op.
Minder vraag naar energie
De details: De portfoliomanager merkt zelfs op dat Poetin mee heeft geholpen om de energiesituatie in onze contreien te verbeteren.
- In tegenstelling tot sommige experts is hij ervan overtuigd dat het ergste van de energiecrisis voorbij is. “De gasvoorraden zijn goed gevuld. Maar we zien dat het energieverbruik veel lager ligt dan tijdens de voorgaande jaren, ook al is het nu echt koud”, klinkt het. “Ik zou zeggen dat de vraag naar elektriciteit met 10 procent is gedaald en de vraag naar gas met ongeveer 20 procent.”
- Uit cijfers van de hoogspanningsbeheerder Elia vorige maand bleek bijvoorbeeld dat Belgische gezinnen en bedrijven 9 procent minder elektriciteit hebben verbruikt in oktober dan het gemiddelde over de afgelopen 5 jaar. Gecorrigeerd voor de weersomstandigheden bedraagt de daling 6 procent ten opzichte van het gemiddelde verbruik in die periode.
- “Het is belangrijk dat we de vraag naar energie in toom kunnen houden”, vervolgt hij. “Als we dat doen, en zolang we toegang hebben tot LNG, zullen we nog één, twee jaar hoge prijzen zien, maar ik verwacht geen problemen met de gasbevoorrading.”
(as)