Europese Commissie wordt durfkapitalist: fonds belegt rechtstreeks in start-ups

Europese Commissie wordt durfkapitalist: fonds belegt rechtstreeks in start-ups
Commissaris voor Innovatie Mariya Gabriel. – Dursun Aydemir / Pool / Isopix

De Europese Commissie heeft een fonds opgericht van 3 miljard euro dat belangen neemt in start-ups. Er werden al 293 bedrijven geselecteerd die tot 15 miljoen euro krijgen.

Het is ongezien voor een overheid om rechtstreeks aandelen te kopen van privébedrijven. Het gebeurt wel eens dat een overheid leningen verstrekt, maar het idee is dat die het geld dan ook terugziet. Wanneer ze aandelen koopt van een bedrijf, is die return onzekerder.

De Europese Commissie zette 3 miljard euro opzij om tussen 500.000 en 15 miljoen euro te beleggen in start-ups, goed voor een belang tussen 10 en 25 procent. In de eerste ronde kregen al 42 start-ups een investering van in totaal 178 miljoen euro.

Startkapitaal

Met het initiatief wil de EU de toegang tot startkapitaal makkelijker maken. ‘Europa heeft heel veel innovatieve en getalenteerde start-ups, maar veel te vaak blijven die bedrijven klein of trekken ze naar ergens anders’, legt innovatiecommissaris Mariya Gabriel uit. ‘Deze nieuwe financieringsvorm, die leningen en investeringen combineert, is uniek aan het Europese innovatiefonds. Het zal de financieringskloof overbruggen, private investeringen in de hand werken en de bedrijven de kans geven om te groeien in Europa.’ Omdat Europa al een deel van het risico op zich neemt, moeten private durfkapitalisten minder geld leggen, is de redenering.

Tot nu toe werden er al 293 bedrijven geselecteerd waar nu onderhandelingen mee lopen. Het Franse Corwave, dat hartpompen ontwikkelt, was het eerste bedrijf dat een investering van 15 miljoen euro mocht ontvangen. Bij de andere bedrijven waar nu onderhandelingen mee lopen zitten onder meer het Nederlandse satellietbedrijf Hiber en het Ijslandse farmabedrijf Epi-Eno.

Hoewel de meeste bedrijven en investeerders enthousiast zijn over het idee, dat een aantal zorgen wegneemt, klinkt er hier en daar ook wel wat kritiek. Onder meer de CEO van het Noorse investeringsagentschap laat optekenen dat het ‘een goed instrument is, maar dat het voorzichtig gebruikt moet worden zodat oprichters hun stemrechten niet verliezen’. Met andere woorden: de Europese Commissie mag nooit de grootste aandeelhouder worden.

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

02:00