Europese start-ups halen recordbedrag op

De Europese start-ups zijn erin geslaagd om van 2019 nu al een recordjaar te maken. Sinds het begin van het jaar haalde de sector 34,3 miljard dollar aan durfkapitaal op.

Terwijl Europese technologiebedrijfjes in 2018 nog een bedrag van 24,6 miljard dollar naar zich toe trokken, is het totale bedrag in 2019 naar 34,3 miljard dollar gestegen. Een stijging van 40 procent, staat te lezen in een rapport van Atomico. Dat Europese investeringsfonds wijst er ook op dat het recordbedrag vooral te danken is aan een reeks van grote kapitaalrondes. Het gaat dan om investeringen van 100 miljoen of meer.

De cijfers dragen bij aan het gevoel dat de Europese technologiesector echt volwassen wordt. ‘Het voelt alsof we in een gouden eeuw zitten. Het talent, de ambitie, de beschikbaarheid van kapitaal, het situeert zich allemaal op een heel andere schaal’, zegt Londens investeerder Sonali De Rycker aan Sifted. Dat is de gespecialiseerde techwebsite van The Financial Times.

Net geen 100 unicorns

Europa is momenteel de thuisbasis voor 99 unicorns, niet-beursgenoteerde start-ups met een waardering van meer dan 1 miljard dollar. Dat is bijna een vervijfvoudiging tegenover 5 jaar geleden, toen er 22 unicorns in Europa te vinden waren.

Hoewel Europa dus een stevige groei mag optekenen, situeren de opgehaalde bedragen in andere regio’s zich in een andere grootorde. De Aziatische start-ups haalden dit jaar al 63 miljard dollar op, maar dat is een halvering tegenover vorig jaar. De Verenigde Staten blijven echter koploper met 117 miljard dollar. Dat is een daling van 1 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20