Minister van Justitie Annelies Verlinden (cd&v) wil dat hoven en rechtbanken transparanter communiceren. Ze zal daarvoor ook vormingen voorzien over het gebruik van sociale media. Daarmee reageert de minister op de ophef die is ontstaan na de recente verkrachtingszaak in Leuven.
Key Takeaways
- Hoven en rechtbanken in België moeten transparanter communiceren.
- Dat heeft minister van Justitie Annelies Verlinden (cd&v) gezegd naar aanleiding van de veelbesproken verkrachtingszaak in Leuven.
- Sociale media moet ook deel uitmaken van dat communicatiebeleid. Daarom zal daarover vorming gegeven worden.
Vorige week zorgde de uitspraak in de verkrachtingszaak van een 24-jarige student gynaecologie voor heel wat ophef. De student was toen veroordeeld voor verkrachting, maar kreeg daarvoor geen straf opgelegd. Dat zorgde voor veel verontwaardiging online, al veranderden sommigen wel van mening nadat ze het vonnis online hadden doorgenomen.
Dat dat vonnis online te lezen viel, is in België nochtans eerder uitzonderlijk. Maar kort na de veelbesproken zaak, vroegen magistraten in een open brief om dit gebruikelijk te maken. Onder andere in Nederland is dat al het geval. Daar zijn vonnissen geanonimiseerd online te bekijken.
Sociale media
Minister van Justitie Annelies Verlinden gaf aan daarvoor open te staan. Nu heeft ze gezegd sowieso werk te willen maken van betere communicatie door hoven en rechtbanken. Verlinden wil daarbij ook de focus leggen op sociale media.
“Het Openbaar Ministerie doet dat al uitgebreid. Maar ook onze hoven en rechtbanken erkennen de nood om naast de traditionele communicatiekanalen ook op sociale media actief te zijn. Zo kan ik meedelen dat er al concrete plannen zijn om onze hoven en rechtbanken beter te vormen omtrent het gebruik van sociale media, op basis van goede praktijken uit het buitenland”, zei de minister daar dinsdag over in de Kamercommissie Justitie, via Het Nieuwsblad.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!