Europese Commissie bestraft Steam voor geoblocking van games

De Europese Commissie heeft voor 7,8 miljoen euro aan boetes uitgedeeld aan vijf uitgevers van games en aan Valve, de eigenaar van gamesplatform Steam. De zes spelers beperkte de toegang tot hun games.

Steam is één van de grootste online gamesplatforms en biedt wereldwijd meer dan 35.000 games aan. Valve en de uitgevers Focus Home, Koch Media, ZeniMax, Bandai Namco en Capcom hadden onderling afgesproken om een activeringssleutel te installeren die verhindert dat bepaalde games buiten bepaalde landen gespeeld kunnen worden. Dat heet geoblocking en is verboden op de Europese markt.

Eerlijke concurrentie garanderen


‘Deze sancties herinneren eraan dat de Europese concurrentieregels bedrijven verbieden om grensoverschrijdende verkoop contractueel te beperken. Zo blijven consumenten verstoken van de voordelen van een eengemaakte digitale markt en van de kans om te zoeken naar het beste aanbod in de Europese Unie’, legt eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager uit.

Medewerking geweigerd

De vijf uitgevers verleenden hun medewerking aan het onderzoek van de Commissie, die daarop de boetes met 10 tot 15 procent verlaagde. De grootste boete is voor Focus Home, dat bijna 2,9 miljoen euro moet ophoesten. Valve weigerde dan weer medewerking en moet 1,6 miljoen euro neertellen.

De Europese gamesindustrie bloeit en is inmiddels meer dan 17 miljard euro waard, zo merkte Vestager op. Meer dan de helft van de 6- tot 64-jarigen in de Europese Unie speelt wel eens een videogame

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20