EA biedt 1,2 miljard dollar op Britse racespelontwikkelaar

De Amerikaanse computerspelgigant Electronic Arts (EA) heeft een bod van 1,2 miljard dollar uitgebracht op het Britse Codemasters, dat racespelletjes produceert.

EA stelt in een verklaring tot een akkoord te zijn gekomen met het bestuur van Codemasters voor de overname. In de transactie krijgen de aandeelhouders 604 pence in cash voor elk aandeel. Eerder had het Amerikaanse Take-Two Interactive een bod van 956 miljoen dollar uitgebracht op de Britse spelontwikkelaar.

Een biedoorlog

Volgens het financieel nieuwsagentschap Bloomberg kan het rivaliserende bod een biedoorlog veroorzaken voor de maker van de racespelletjes Formula One, DiRT, Grid en Project Cars. De waarde van videospelmakers is tijdens de coronapandemie sterk toegenomen, nu consumenten thuis moeten blijven.

De deal met EA geeft Codemasters een waardering die 14,4 procent hoger ligt dan wat Take-Two op tafel had gelegd. Het bod van Take-Two kreeg al tegenkanting van investeerders. Het bedrijf zegt nu in een verklaring zijn positie te evalueren met betrekking tot Codemasters. ‘Een verdere aankondiging zal gebeuren wanneer dat gepast is’, aldus Take-Two in een verklaring.

20 procent groei

Het afgelopen jaar zag de gamesector tal van deals over alle platformen. Meest opvallende is de overname van ZeniMax Media door technologiereus Microsoft, voor 7,5 miljard dollar. ZeniMax Media is eigenaar van de bekende speluitgever Bethesda Softworks, met grote titels zoals The Elder Scrolls, Doom en Fallout.

Naar verwachting zal de omzet in de sector dit jaar 20 procent groeien tot 179 miljard dollar, veel meer dan eerder was voorspeld. De sector bloeit dankzij de coronapandemie.

EA heeft met Need for Speed ook een populaire racespelletjesreeks in de stal.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20