Europese Commissie: ‘Coronacrisis doet Belgische economie dit jaar met 8,8 procent krimpen’

Door de lockdownmaatregelen als gevolg van de coronacrisis zal het Belgische bruto binnenlands product dit jaar met 8,8 procent krimpen. Voor de volledige Europese economie gaat het om een krimp van 8,3 procent.

Op Europees niveau zou er volgend jaar een heropleving van 5,8 procent volgen. Daarmee stelt de Europese Commissie haar recentste ramingen in negatieve zin bij. In mei hield Brussel rekening met een krimp van 7,4 procent en nadien een groei van 6,1 procent in 2021.

Besmettingsgolf

‘De economische impact van de lockdown is ernstiger dan we aanvankelijk verwacht hadden. We bevinden ons in woelig water en worden geconfronteerd met vele risico’s, waaronder een grote besmettingsgolf’, zegt Valdis Dombrovskis, de vicevoorzitter van de Europese Commissie.

Specifiek voor België zal de economie na de krimp van 8,8 procent heropleven met een groei van 6,5 procent in 2021. Deze prognose ligt in de lijn van die van de Nationale Bank van België (NBB), die uitgaat van een negatieve economische groei van 9,0 procent in 2020 en een positieve groei van 6,4 procent volgend jaar.

Herstelfonds

Wel zijn de groeicijfers slechter dan de Commissie in de lente voorspelde. Dat heeft te maken met de snelheid waarmee de beperkende maatregelen worden versoepeld. Europa ging er twee maanden geleden vanuit dat de lockdown sneller achter de rug zou zijn.

Volgens Europees Commissaris en vicevoorzitter Dombrovskis illustreren deze cijfers dat het hoog tijd is dat er een deal komt over het veelbesproken Europees herstelfonds van 750 miljoen euro. Volgende week verzamelen de Europese leiders opnieuw in Brussel om zich over de kwestie te buigen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20