Nationale Bank: ‘Belgische economie krimpt 16 procent in tweede kwartaal’

De Nationale Bank verwacht dat de Belgische economie in het kwartaal van begin april tot eind juni met 16 procent zal achteruitgaan. In het eerste kwartaal, nog maar voor een klein deel besmet door corona, was er al een achteruitgang van naar schatting 3,6 procent.

De Nationale Bank doet de voorspelling voor het tweede kwartaal in zijn Business Cycle Monitor, een publicatie die de centrale bank sinds kort elk kwartaal verspreidt.

De bevolking consumeerde tijdens de coronacrisis fors minder omdat de mogelijkheden daarvoor werden ingeperkt. Ook het vertrouwen van de consumenten en de bedrijven ging de dieperik in.

Groei in derde kwartaal

De prognosemodellen van de Nationale Bank voorspelden eigenlijk een bbp-krimp van 2 tot 2,3 procent, maar die mechanische prognoses zijn volgens de bank ‘niet betrouwbaar in deze bijzondere omstandigheden en overschatten de groei aanzienlijk’.

Aangevuld met andere informatie, zoals specifieke bevragingen in de crisisperiode, komt de Nationale Bank op een veel negatievere raming voor het tweede kwartaal uit: – 16 procent.

Vanaf het derde kwartaal zou de economie echter weer groeien, waardoor het bbp-cijfer over heel 2020 ‘maar’ met 9 procent zou dalen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20