Europese beurzen tekenen in op Chinees optimisme

De beurzen beleven een groene maandagochtend, 2 uur na de opening noteert de Bel20 1,36 procent hoger op 3.435 punten. Bankaandelen en een sterk presterend AB InBev stuwen de Brusselse beurs omhoog. Het positieve sentiment komt echter overgewaaid uit het oosten.

De Europese beurzen surfen mee op een golf van Chinees optimisme. De Chinese centrale bank versoepelde onlangs haar monetair beleid. Maar de Chinese overheid forceert als het ware een beursrally, door via de staatsmedia te spreken van een razendsnel economisch herstel. De autoriteiten moedigen beleggers er letterlijk aan om in te zetten op een ‘ongeziene stierenmarkt’.

Aziatische stierenmarkt

Daardoor opende de beurs van Shanghai vanmorgen maar liefst 5,8 procent hoger. De grootste dagelijkse stijging sinds februari 2019. Het verlengde het positieve sentiment van vrijdag, wanneer Shanghai afsloot met op het hoogste punt in vijf jaar.

Ook de Hongkongse Han Seng deed er maandagochtend 3,7 procent bij, waardoor het technisch gezien een stierenmarkt inging. Men spreekt van een stierenmarkt als er vanaf een dieptepunt een stijging is met meer dan 20 procent en die tendens blijft aanhouden. Of die laatste voorwaarde ook vervuld wordt valt nog te bezien.

Europa

Het positieve sentiment werkte aanstekelijk voor de Europese aandelenmarkten. Op het einde van de voormiddag noteert de Londense FTSE100 1,66 procent in het groen op 6.258 punten. De regionale maatstaf Stoxx Europe 600 klom deze ochtend 1,20 procent naar omhoog.

Op de Brusselse hoofdindex zijn het ING en AB InBev die de kop van het peloton uitmaken met respectievelijk 4,15 procent en 3 procent winst. Analisten verwachten dat de overname van Postmates door Uber positief zal uitpakken voor het Belgische Sofina, dat een belang van 3,22 procent heeft. Voorlopig blijft het aandeel wel ongewijzigd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20