Europese beurzen noteren voorzichtige winsten, Bel20 op licht verlies

De Europese beurzen koersen dinsdag licht hoger, nadat de Amerikaanse collega’s maandag het goede voorbeeld gaven. De Brusselse sterindex Bel20 verliest 0,12 procent.

In Brussel gaat Sofina 0,22 procent hoger. De holding van de familie Boël investeert al enkele jaren in de Amerikaanse maaltijdkoerier Postmates. Volgens de Amerikaanse krant The New York Times heeft grote concurrent Uber 2,6 miljard dollar over om Postmates over te nemen. Van deze miljardendeal kan Sofina een graantje meepikken.

Ook Gimv doet er 0,2 procent bij. De investeringsmaatschappij heeft zijn grootste investering ooit beet. Gimv heeft meer dan 60 miljoen euro veil voor een belang van 40 procent in de communicatiespecialist Televic, schrijft de krant De Tijd. Het West-Vlaamse bedrijf is gespecialiseerd in communicatie- en controlesystemen voor treinen en trams.

Fitness en maaltijden

In Amsterdam wint Basic-Fit 6 procent. De Nederlandse fitnessketen staat op een goed blaadje bij de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley. Die heeft zijn advies verhoogd van ‘neutraal’ naar ‘kopen’. Begin juni haalde Basic-Fit nog 133 miljoen euro op via de uitgifte van nieuwe aandelen, om de balans te versterken en een groeistrategie uit te zetten.

Nog in Nederland klimt Prosus 4 procent, met dank aan de jaarresultaten. In het boekjaar dat eindigde op 31 maart zag de Zuid-Afrikaanse investeerder de omzet met 23 procent stijgen naar 21,5 miljard dollar. Vooral de maaltijdbezorgingsdiensten zetten een puike prestatie, want er werden 102 procent meer bestellingen afgeleverd.

En in Londen gaat Royal Dutch Shell met bijna 2,5 procent onderuit. Het Nederlands-Britse olie- en gasconcern heeft in het tweede kwartaal veel minder verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Door de gekelderde vraag vanwege de coronapandemie in het tweede kwartaal schrijft Shell tot 20 miljard euro af op de waarde van zijn bezittingen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20