Europese autoverkoop opnieuw in achteruit; september deed motor slechts tijdelijk aanslaan

Tijdens de maand oktober werden in de Europese Unie 953.615 nieuwe personenwagens verkocht. Dat betekende een daling met 7,8 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar. De oorzaak heeft te maken met de maatregelen die Europese landen hebben genomen om de heropleving van besmettingen met het coronavirus tegen te gaan.

Ook over de eerste tien maanden van dit jaar diende de Europese autoverkoop een achteruitgang te melden. Alleen de maand september toonde een lichte groei. Dat blijkt uit cijfers van de Association des Constructeurs Européens d’Automobiles (Acea).

Dealers

Bij de grote Europese autolanden kende Spanje met een daling van 21 procent de grootste terugslag. Ook in Frankrijk was er een achteruitgang met 9,5 procent.

De andere grote markten konden de verliezen echter enigszins beperken. In Duitsland lag de verkoop 3,6 procent lager dan in oktober vorig jaar. Italië bleef met een achteruitgang van 0,2 procent nipt in het verliezende kamp. In deze landen werden de dealers – in tegenstelling tot andere markten – niet verplicht om tot een sluiting over te gaan.

België registreerde een verkoopdaling met 9,4 procent. Alleen in Ierland en Roemenië kende de sector een groei. In die landen nam de verkoop met respectievelijk 5,4 procent en 17,6 procent toe.

Ook de constructeurs laten uiteenlopende resultaten optekenen. De Duitse groep Volkswagen blijft weliswaar met voorsprong de grootste autoverkoper van Europa, maar diende de voorbije maand een daling met 9,1 procent te melden. De Franse PSA Group, de grootste concurrent van Volkswagen, moest eveneens een achteruitgang met 6,6 procent noteren.

Bij de Duitse luxemerken Daimler en BMW was er sprake van een respectievelijke inkrimping met 8,1 procent en 13,5 procent. Daarentegen kon Fiat-Chrysler een groei met 3,9 procent melden. Ook Renault kon met een stijging van 0,2 procent een positief resultaat registreren.

September

Over de eerste tien maanden van dit jaar zijn in de Europese Unie 8 miljoen nieuwe personenwagens verkocht. Dat betekende een daling met 26,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Alleen tijdens de maand september kon een toename met 3,1 procent worden opgetekend. Die positieve ontwikkeling had de hoop op een heropleving van de sector aangewakkerd. Maar dat optimisme werd de voorbije maand opnieuw de kop ingedrukt.

De Spaanse automarkt is het zwaarst getroffen. Daar is de verkoop over de eerste tien maanden van dit jaar met 36,8 procent afgenomen tot 670.000 exemplaren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20