Europese autoverkoop boekt eerste groei van het jaar

In de Europese Unie werden tijdens de maand september 933.987 nieuwe personenwagens verkocht. Dat komt neer op een stijging met 3,1 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar.

Dat blijkt uit een rapport van de Europese federatie Acea. Het is voor de eerste keer dit jaar dat de Europese autoverkoop opnieuw een groei kan melden. De sectororganisatie wijst er daarbij echter op dat er tussen de verschillende lidstaten van de Europese Unie aanzienlijke variaties moeten worden gemeld.

Over de eerste negen maanden van het jaar is er nog altijd sprake van een inkrimping met 28,8 procent tot bijna 7,06 miljoen exemplaren.

Dieptepunt

De Europese autosector is door de coronacrisis zwaar getroffen. In januari en februari was er telkens sprake van een daling met ongeveer 7,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, maar door de uitbraak van de coronapandemie was er in maart een terugval met ruim 55 procent.

Het dieptepunt volgde in april, toen de verkoop een inkrimping met meer dan 76 procent had laten optekenen. Nadien lukte de sector erin de verliezen geleidelijk af te bouwen. In augustus was er nog een daling met bijna 19 procent.

Duitsland bleef ook tijdens de maand september de grootste automarkt van de Europese Unie. De verkoop haalde er een niveau van 265.227 wagens. Dat betekende een stijging met 8,4 procent tegenover september vorig jaar. Frankrijk volgt met een afzet van 168.289 auto’s op de tweede plaats, maar daar wordt de markt nog altijd met een daling van 3 procent geconfronteerd.

België

Bij de grootste Europese automarkten liet ook Spanje een daling met 13,5 procent tot 70.729 exemplaren optekenen. Italië kon daarentegen een stijging met 9,5 procent tot 156.132 voertuigen melden. 

De sterkste groei werd echter genoteerd in Roemenië (79,9 procent), gevolgd door Ierland (65,9 procent) en Slovakije (31 procent). Daarentegen werd de sterkste achteruitgang gemeld in Bulgarije (-27,7 procent), gevolgd door Nederland (21,9 procent) en Slovenië (-16,6 procent). In België was er een stijging met 1 procent tot 36.083 wagens.

Wanneer ook het Verenigd Koninkrijk en de Europese Vrijhandelsassociatie (Efta) worden meegerekend, was er na negen maanden sprake van een inkrimping met 29,3 procent tot bijna 12,12 miljoen exemplaren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20